PUBLICITAT

Saturació de les línies elèctriques en 20 anys si no es comença a actuar

  • Per frenar la «preocupant dependència», el Fòrum es marca l'objectiu d'assolir el 40% de producció pròpia
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Els coordinadors del Fòrum, Cereza i Ramon Reguant, amb Cinca, ahir Foto: SFG

El Fòrum Nacional de l'Energia, que ahir va començar a caminar, té com a objectiu establir els pilars, en forma de llibre blanc de l'energia, de quin ha de ser i com s'ha d'encaminar el futur del sector. Però aquest document elaborat en consens entre totes les parts implicades, des de FEDA als enginyers o arquitectes, s'ha de convertir també en el full de ruta per evitar que la dependència energètica amb França i Espanya passi de «nivells preocupants» a nivells insostenibles. I no només en l'àmbit econòmic. El coordinador del Fòrum i director de Desenvolupament Estratègic de FEDA, Ramon Cereza, va alertar que a causa de l'augment dels consum energètic, de l'ordre del «2% anual», a vint anys vista les actuals línies elèctriques «quedaran saturades».

Aquests «nivells de saturació» dels canals per portar energia de l'exterior només es poden evitar si es comença a treballar des de ja mateix, i en consonància, si «es comença a invertir». La injecció no ha d'anar tant encarada a millorar les línies elèctriques (que ja permetran triplicar l'actual importació els propers anys), sinó a partir de la producció pròpia. Una de les opcions és la creació de minicentrals hidràuliques, un projecte que vol impulsar AESE. Però «no és suficient», va manifestar Cereza. El coordinador del Fòrum va plantejar que totes les energies renovables tindran cabuda en aquesta diversificació de l'energia nacional. «Tots els projectes acabaran sent viables, a la llarga o no», va plantejar. És a dir, eòliques, solars, geotèrmia i per sobre de tot la cogeneració, segons el parer de Cereza.

Tot això ha d'estar vinculat amb els canvis necessaris a la normativa perquè no només FEDA pugui generar energia, sinó tots els privats interessats. La legislació es durà a terme a partir del llibre blanc de l'energia, que estarà enllestit a finals del març de l'any vinent, segons va informar el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca.

OBJECTIU: 40% DE PRODUCCIÓ / El treball que va encetar-se ahir ha de permetre anar augmentant progessivament la producció pròpia. Ara aquesta està al voltant del 15%. L'objectiu és arribar al 40%. El percentatge s'hauria d'assolir d'aquí uns vint anys, abans que es produeixi la preocupant saturació de les línies elèctriques.

A més d'aquest concepte de previsió tot aquest procés ha de permetre millorar en dos sentits: en tot l'espectre mediambiental i també en el desenvolupament econòmic del sector. En resum, va explicar Cinca, menys dependència amb l'exterior, més benestar per la ciutadania i una opció de reactivació de l'economia del país. H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT