PUBLICITAT

El Fòrum Energia i Futur vol assolir en vint anys el 40% de producció energètica pròpia

  • La meta és reduir la dependència de l'exterior mitjançant la inversió en cogeneració i renovables alternatives
  • Aquesta és la primera de les quatre trobades, que tenen com a objectiu final elaborar el llibre blanc de l'energia
21112011_primera reunio forum energia i futur 1 sfg
Imatge de l'inici dela primera reunió del Fòrum Energia i Futur que s'ha fet aquest dilluns al matí, presidida pel ministre Jordi Cinca. Foto: ANA / S. F. G.
El Fòrum Energia i Futur ha reunit aquest dilluns al matí el primer grup de treball dels quatre que s'han fet. Arquitectes i enginyers han estat els primers a aportar les seves reflexions i propostes respecte com ha de ser el nou model energètic d'Andorra, menys dependent de l'exterior i més sostenible.

Ramon Cereza, un dels coordinadors del Fòrum conjuntament amb Ramon Reguant, ha explicat que el treball se centrarà en la necessitat del país d'arribar al 40% de la producció pròpia de l'energia elèctrica, ja que actualment Andorra n'importa més del 80% i la fa molt depenent de l'exterior.

Cereza ha dit que en l'actual context econòmic d'encariment de l'energia i la previsió d'un creixement del consum d'electricitat del 2%, o "potser més alt", hi ha un risc de saturació a mig termini, malgrat les ampliacions de les línies elèctriques que s'estan fent i que d'aquí cinc anys finalitzarien.

"A mig termini d'uns vint anys vista hi ha un risc de saturació" ha declarat Cereza "perquè un cop s'hagin fet aquestes inversions [d'ampliació] no és materialment possible" fer-ne més, i ha afegit que l'alternativa és "fer inversions importants en cogenereració, diversificant l'energia a gas natural".

A més de l'aposta clara per la cogeneració, Ramon Cereza també s'ha referit al projecte presentat la setmana passada per AESE de construcció de minicentrals hidroelèctriques, així com el projecte d'energia eòlica. El coordinador del Fòrum Energia i Futur ha dit que "tot i que cal potenciar al màxim, no és suficient", i per això cal impulsar els "projectes de cogeneració que representaran una capacitat de producció més elevada".

El ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, ha afegit que "no hi ha una solució miraculosa", que "difícilment podem aspirar a tenir el 100% d'autonomia energètica", i que "les característiques del país no ens permeten abordar el problema des d'una sola energia alternativa, sinó des de la suma d'alternatives".

En la reunió d'aquest dilluns amb els arquitectes i enginyers s'ha parlat, entre d'altres, de propostes com les de l'etiqueta energètica, és a dir, la classificació dels edificis en funció de la seva eficiència energètica, i fer-los així atractius a la compra i donar un impuls a la inversió i rehabilitació.

També s'ha parlat d'obrir al sector privat la producció d'energia, tant la renovable com la de cogeneració, per la qual cosa fa falta una ampliació normativa que inclogui projectes per a produir aquestes energies, ja que la modificació feta fa un any només inclou la producció d'energia elèctrica d'origen fotovoltaic.

La dinàmica de treball del Fòrum Energia i Futur passa durant aquests tres propers mesos per dues rondes de reunions amb els quatre grups de treball (arquitectes i enginyers; importadors de carburants; mútues elèctriques; i representants del món de l'edificació).

Posteriorment es farà una posada en comú per després presentar-ho als comuns i al sector financer. Finalment, a principis de la primavera, el Govern aprovarà el llibre blanc de l'energia a Andorra, i les modificacions legislatives que se n'extreguin s'entraran al Consell General.

Cinca ha explicat que  Fòrum Energia i Futur busca nous models energètics per al país basant-se en el fet que la dependència energètica de l'exterior en un 85% i l'encariment que es preveu "posen en perill la competitivitat econòmica del país i el benestar dels ciutadans". Ha afegit que "és un bon moment per sentar les bases per un consum i generació energètics sostenibles".

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT