PUBLICITAT

Les importacions augmenten un 1,1% a l'octubre i continuen amb la tendència positiva

  • La importació de carburants s'incrementa el mes passat tot i mantenir la tendència interanual negativa
21112011_duana
La duana hispanoandorrana.
El valor brut de les importacions del mes d’octubre s’ha situat en 101.552.331 euros. Així ho ha fet públic aquest dilluns el Departament d'Estadística, que ha ressaltat que amb aquesta xifra, la tendència interanual es manté sensiblement a l’alça en registrar un 1,3%. La tendència mensual també evoluciona a l’alça situant-se en un 1,1% respecte al mes de setembre. La interanual es reduiria al -3,9% si del total d’importacions es descomptessin les corresponents a combustibles, afectades al llarg de l’any per l’escalada de preus del petroli. La tendència mensual registraria un -1%.
Estadística destaca que la tendència interanual continua evolucionant a l’alça durant l'octubre, en aquest cas, impulsada pel valor de les importacions de combustibles. Excloent aquest segment, les importacions totals a l'octubre registrarien una tendència interanual negativa del -3,9%. La tendència mensual també retrocediria un -1%.

Durant l’any en curs, les majors importacions dels segments alimentació i vestit i calçat, han estat la causa de la tendència creixent que s’ha observat fins el mes de setembre. Durant l'octubre, el primer ha presentat un sensible retrocés del -1%, mentre que el segon es pot considerar com a estable.

La majoria dels segments presenten tendències interanuals negatives. Les més acusades corresponen als grups construcció i electrònica, en consonància amb l’evolució que arrosseguen al llarg dels últims anys. El grup joieria, que fins l’estiu mantenia una evolució creixent sostinguda, durant l’octubre registra un retrocés del -2,4% interanual i el -3,9% mensual. Estadística assenyala que únicament s’adverteixen repunts positius als grups industrial, que registra un increment del 3,1% interanual, i al grup transport, que presenta un creixement interanual del 4,5%.

Les dades mostren que l’evolució que presenta la tendència de les importacions totals ve marcada per un alentiment del decreixement que es comença a apreciar a partir del primer trimestre de 2009 i s’allarga fins al final d’aquell mateix any. Durant la major part de 2010 l’evolució de les importacions es manté en general estable i cap el final de l’exercici comença a presentar una tendència creixent que marca el seu màxim a l’inici d’enguany. Actualment l‘evolució de les importacions totals en valor es manté amb una tendència a l’alça, molt influïda pel valor de les importacions de combustibles.

D'altre banda, el total d’importacions de carburants durant el mes d’octubre s’ha situat en 15,6 milions de litres. Aquesta xifra suposa un increment del 0,4% respecte al mes anterior, tot i que la tendència interanual continua sent negativa. Així ho ha fet públic aquest dilluns el Departament d'Estadística que ha destacat que es manté la tònica observada durant el darrer quadrimestre, marcada per lleugers augments de la tendència mensual i retrocessos moderats de la tendència interanual.
Text: Les dades mostren que el total d’importacions de carburants presenta un lleuger augment de la tendència mensual durant el mes d’octubre (0,4%), com a conseqüència de les majors importacions registrades en fuel domèstic (2,4%) i gasoil de locomoció (1,3%). De tota manera, les menors importacions de fuel domèstic en termes interanuals (-10,1%), són la causa del moderat descens que s’observa i que al mes d’octubre queda situada en un -2,1% pel total d’importacions. De la seva banda, la gasolina sense plom registra un retrocés interanual del -4,7%, mantenint l’evolució negativa que s’observa durant l’últim quadrimestre. Per contra, el gasoil de locomoció (4%) es manté amb taxes d’augment interanual positives, comportament constant durant l’any en curs.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT