PUBLICITAT

Les estacions del país, al capdavant en inversions al Pirineu i Península

  • Les pistes catalanes llancen ofertes agressives per frenar la fuga d'esquiadors a Andorra i també a l'Aragó
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

8958_vallnord
Uns esquiadors a Vallnord Foto: ÀLEX LARA

Si el temps ho permet, el proper cap de setmana les pistes d'esquí del país obriran les seves portes per poder realitzar les primeres baixades de la temporada. Aquest any, i malgrat el context de crisi, s'han realitzat importants inversions per intentar no perdre el tren de la competitivitat. Destaca sobretot Granvalira, que per aquesta temporada ha destinat una inversió de 6,8 milions d'euros. Sumada al milió d'euros de Vallnord, les pistes andorranes se situen en les primeres posicions en inversions tant a la Península Ibèrica com al Pirineu.

Fent un desglòs per sectors, les deu estacions d'esquí catalanes juntes han invertit només un milió més que les dues del Principat. Les set estacions d'Aragó han destinat cinc milions d'euros per posar a punt les seves instal·lacions aquesta temporada que tot just comença. A Sierra Nevada, la inversió a estat de quatre milions, mentre que les sis estacions del Sistema Cantàbric han invertit vora els 2,5 milions. Per la seva part, les del Sistema Central han invertit 1,5 milions.

Pel que fa al Pirineu francès més proper al Principat, les inversions han estat més aviat discretes. Això sí, hi ha una estació que s'ha mostrat més agosarada. Grand Tourmalet s'ha gastat 6,5 milions d'euros per instal·lar un telecabina de sis places, una inversió que per sí sola gairebé suposa tota la que ha fet Grandvalira.

Tornant a Andorra, les principals apostes per aquesta temporada s'han destinat al nou telesquí Encampadana i a l'acondicionament de cinc noves pistes, que ha costat 300.000 euros; a la millora del restaurant Espiolets, que ha costat 1,1 milions d'euros, a millorar la xarxa de neu artificial, a partir d'una inversió de 200.000 euros, i els canvis dels teleesquís Montmalús i Peretol, a un cost de 685.300 euros i 213.800 euros respectivament. A Vallnord, la inversió és molt més curta. Amb el milió d'euros s'ha allargat la pista megaverda d'Arcalís, que amb els seus 8 quilòmetres es convertirà amb la més llarga del Pirineu. També s'ha creat un parc on fer pràctiques de rescat de víctimes d'allau.

LA RESPOSTA DE CATALUNYA / La crisi ha tocat amb força a la principal competidora d'Andorra, Catalunya. Davant la manca de capital econòmic per poder competir en inversions, les pistes catalanes han iniciat una política de descomptes a les seves instal·lacions, tenint en compte que la fuga d'esquiadors al Principat i també a l'Aragó és destacada. Mentre que els dominis del Principat han decidit pujar el 3% els forfets individuals i familiars, a Catalunya en algunes estacions han optat per rebaixar-los. Per exemple, en el cas de Gran Pallars, que oferirà un forfet dos euros més barat que l'any passat. D'altres han optat per apujar-lo entre 50 cèntims i un euro.

Els responsables de les pistes reconeixen que els hàbits dels esquiadors estan canviant, i que cada vegada més es converteixen en clients d'anada i tornada. A Catalunya calculen que l'any passat la meitat dels forfets venuts van ser comprats per esquiadors que no van pernoctar a les instal·lacions. Aproximadament, per cada euro gastat en forfet, l'esquiador en deixa set més al territori on esquia.

De moment Grandvalira i Vallnord mantenen el 26 com a dia d'obertura de pistes. Encaren la temporada amb optimisme, tenint en compte que el calendari 2011-2012 és favorable: el pont de la Constitució durarà una setmana pràcticament, i Setmana Santa cau abans que l'any passat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT