PUBLICITAT

El SFD fa arribar una carta de protesta a la direcció de Duana

  • L'organització creu que els canvis afectaran la seva quotidianitat i vol participar-hi
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
L'edifici de la Duana, prop de la frontera hispanoandorrana Foto: ORIOL LLAURADÓ

El Sindicat de Funcionaris de Duana (SFD) va fer arribar dijous passat una carta a la directora de Duana, Marta Boquera, en la que s'expressa la «més enèrgica queixa» pel fet que no se'ls permeti participar en la creació de la futura agència tributària. El decret de constitució de la Comissió per a la creació de l'Agència andorrana fiscal i de fronteres, publicat el passat dimecres al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra (BOPA), estableix que els representants sindicals no tindran dret de decisió dins la comissió.

En la carta, el SFD transmet a la direcció del cos la «més profunda indignació» pel fet de quedar «exclosos en la participació activa del procés de creació» de l'Agència. El sindicat entén que el procés de fusió dels departaments de Duana i Tributs «afectarà el quotidià laboral i familiar dels funcionaris que integren els dos departaments», i per això no entén que els representants sindicals no puguin desenvolupar la seva missió de defensar els drets dels treballadors i «no puguin formar part activa de les negociacions i tenir el dret a opinar i decidir democràticament en un estat de dret».

Així, «lamentant aquesta actitud de NO diàleg, negant el dret sindical a la representació i defensa dels interessos dels afiliats», l'organització demana a Boquera que faci arribar la queixa al ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, i anuncia que trametrà la reivindicació a la Unió Sindical d'Andorra (USdA) per tal que la faci arribar a les organitzacions sindicals internacionals «si ho creu oportú». «Entenem que el sentit de democràcia i de drets sindicals queden totalment negats i vulnerats», sentencia el SFD en la missiva signada pel seu secretari general, Joan Seguí.

L'ARGUMENTACIÓ DEL GOVERN / El ministre de Finances i Funció Pública ja va explicar el mateix dimecres que en qüestions que afectin les relacions laborals sí que es tindrà en compte el parer dels treballadors. El Govern té «la voluntat i l'obligació» de parlar amb els sindicats en els aspectes que toquin l'àmbit laboral.

D'altra banda, Cinca va justificar que la Comissió estigui formada pel director del Departament de Tributs, els directors del Departament de Duana i un representant del Gabinet Jurídic del Govern argumentant que l'objectiu és «ser més operatius» en la definició dels procediments interns, ja que es vol que l'Agència estigui plenament operativa pel 2013, quan s'espera que entri en vigor el Tribut sobre el Valor Afegit (TVA). Malgrat això, la posada en marxa del nou organisme es vol que sigui durant l'any vinent, quan s'haurà de fer la primera declaració dels impostos directes, tot i que amb l'operatiu actual es pot abordar amb èxit.

La publicació del decret va causar sorpresa entre el cos duaner, tenint en compte que aquest en deroga un de publicat el mes de febrer, amb l'anterior Govern. El text de llavors no posava cap impediment a la participació del sindicat a la Comissió. Aquesta Comissió serà l'encarregada d'elaborar el marc legislatiu i de proposar un organigrama de funcionament.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT