PUBLICITAT

La Moncloa dóna llum verd a l'acord de trasllat de residus

  • La signatura es posposa fins després de les eleccions espanyoles
EL PERIÒDIC
MADRID

Periodic
El ministre portaveu, José Blanco, i la vicepresidenta Elena Salgado, ahir Foto: LA MONCLOA

El Consell de Ministres espanyol, reunit ahir per últim cop abans de les eleccions, ha autoritzat la signatura de l'acord entre Espanya i Andorra sobre el trasllat de residus, així com la seva aplicació provisional. El present acord substitueix l'anterior conveni del 2006, que va expirar el 25 de maig del 2011 i que va ser prorrogat per un període d'un any. Amb anterioritat, el Regne d'Espanya i el Principat d'Andorra havien conclòs un acord sobre trasllat i gestió de residus, que es remuntava al 27 de gener de l'any 2000.

La decisió per part del Consell de Ministres espanyol arriba després que el Govern andorrà donés llum verd al text de l'acord el passat 19 d'octubre. En aquell moment, el ministre portaveu, Jordi Cinca, va anunciar que la previsió era que l'acord pogués signar-se abans de les eleccions generals espanyoles d'aquest diumenge, cosa que finalment no ha estat possible. Amb el vistiplau dels dos governs, l'únic tràmit pendent és precisament la signatura.

PER UNA MILLOR GESTIÓ / Segons el comunicat emès ahir pel consell de ministres espanyol, el nou acord té el mateix objectiu que els dos anteriors del 2000 i del 2006: regular el trasllat de residus entre Andorra i Espanya amb la finalitat de gestionar-los de manera mediambientalment correcta. Tot i això, s'introdueixen novetats amb relació a l'àmbit d'aplicació i al marc legislatiu de referència –en aquest últim cas, per tenir en compte l'aprovació de noves normes en aquesta matèria, com ara la Directiva europea 2008/98.

El nou àmbit de l'acord s'amplia al trasllat de certs residus, com ara l'exportació de cendres des del forn d'Andorra i la inclusió de la importació a Andorra de determinats residus per a la seva incineració –que la nova normativa europea considera «valorització» energètica. La regulació de les importacions de residus cap a Andorra, que no s'incloïa en els acords anteriors, s'ha fet gràcies a la posada en marxa del Centre de Tractament de Residus a finals del 2006.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT