PUBLICITAT

La Plataforma no es rendeix

  • El diputat Goçalves demana al govern de Portugal una especial atenció pels emigrants a Andorra
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Patricia Bragança i Juli Barrero, representants de la Plataforma contra el tancament del consolat, en la roda de premsa d'ahir. Foto: PLATAFORMA CONTRA EL TANCAMENT DEL CONSOLAT

Els representants de la comunitat portuguesa van valorar ahir la notícia del tancament del consolat com a «extremadament negativa, però no definitiva». Dos dels membres de la Plataforma creada amb l'objectiu d'evitar aquest tancament, Juli Barrero i Patricia Bragança, van subratllar ahir en roda de premsa que «encara hi ha una possibilitat que quedi una petita estructura consular, i és per això que lluitarem».

La posició de la comunitat portuguesa es radicalitzarà, ja que «ara ho podem dir ben alt i ben clar: es evident que Portugal està deixant 13.000 persones a l'estacada». A partir d'ara, doncs, «s'obre un nou escenari en el que s'han de jugar nous papers; tenim una baralla nova i s'han de tornar a repartir les cartes». La Plataforma té clar que la reclamació del que consideren «un dret irrenunciable» no pot acabar tot i l'anunci oficial del Govern portuguès, ja que fer-ho seria «faltar a la confiança dels que ens han donat suport ja sigui amb les signatures, al facebook o les concentracions»

CRIDA A LA PARTICIPACIÓ / La Plataforma no ha deixat d'insistir perquè tota la comunitat portuguesa a Andorra agafi plena consciència del que representa quedar-se sense una estructura consular i haver de baixar a Barcelona per fer qualsevol tràmit; ara, fan una crida a la participació en totes les accions que es decideixin dur a terme: «és l'hora de la veritat, si la gent necessita fets reals per mobilitzar-se, ja els tenen. És ara més que mai que hem de fer força entre tots». Els representants van afegir que, «lluny de desmotivar-nos, la decisió ens ha donat més força, i ha de donar més força també a la comunitat portuguesa resident a Andorra».

Així doncs, toca sortir al carrer i fer-se escoltar, per aquest motiu la Plataforma manté la convocatòria de la concentració a la plaça del Poble aquest dissabte, dia 19, a les sis de la tarda. Però no només es tracta d'aconseguir del suport dels residents portuguesos, sinó que la Plataforma va sol·licitar el de tota la societat andorrana: «és l'hora que els andorrans mostrin la seva solidaritat en vers els portuguesos que han ajudat a fer gran aquest petit país, i és l'hora que els portuguesos d'aquest petit país mostrin a Andorra i al món sencer que són grans». Finalment, la Plataforma va remarcar que «necessitem que la plaça del Poble es converteixi en una gran reivindicació ciutadana i pacífica».

Reaccions des de Portugal / El diputat elegit per l'emigració del Partit Socialdemòcrata (PSD) – el partit al govern portuguès–, Carlos Gonçalves, va dir ahir en declaracions a l'agència de notícies Lusa, que «m'agradaria cridar l'atenció sobre tres comunitats: Andorra, Clermont-Ferrand i Frankfurt, que són les que haurien de rebre més atenció per part del govern si es confirma la decisió comunicada pel ministre». Gonçalves va admetre que pot haver-hi tancaments, però va demanar sensibilitat per trobar la millor fórmula possible per atendre la població.

Per altra banda, el secretari general del sindicat de treballadors consulars i missions diplomàtiques de Portugal, Jorge Veludo, va reclamar ahir que es mantingui algun tipus de servei consular a Andorra un cop es tanqui l'ambaixada. Veludo va dir, en declaracions també a l'agencia Lusa, que «el tancament del consolat i l'ambaixada al Principat causarà grans problemes». Veludo creu que els problemes vindran donats, no tant pel tancament de l'ambaixada, com pel del consolat, una vella reivindicació dels portuguesos establerts a Andorra i que va ser creat per ajudar-los i donar-los suport. En aquest sentit, el secretari general del sindicat va assenyalar que si el govern no considera justificable mantenir una ambaixada, sí que es podria considerar el manteniment d'un servei consular, de manera que hi hagués un organisme que donés suport administratiu als portuguesos residents a Andorra.

Veludo va manifestar també que el sindicat establirà negociacions amb el govern portuguès per intentar revertir algunes de les situacions presentades per l'executiu.

Altres personalitats destacades de Portugal van donar suport a la reivindicació de la Plataforma. Carlos Pereira va deixar un missatge de suport al grup del facebook creat per la Plataforma, en el qual deia que «nomñes una persona que no ha estat mai a Andorra pot prendre una decisió com aquesta», i animava a la comunitat a seguir amb la reivindicació.

SUPORT D'ANDORRA / El copríncep episcopal d'Andorra i arquebisbe d'Urgell, Joan-Enric Vives, que es va reunir dimecres amb representants de la Plataforma contra el tancament de l'ambaixada i el consolat portuguès, va indicar que «confia que el govern portuguès sabrà defensar, protegir i representar» els seus compatriotes que viuen i treballen al Principat, segons declaracions recollides per l'ANA.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT