PUBLICITAT

El Consell de Comú escenifica 'l'inici' de la campanya a la capital

  • El reglament de funcionament dels comuns i l'opció de consells secrets encenen el debat entre Ferrer i Vila
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
A l'esquerra, els membres de l'oposició, Minguillón, Cervós i López Alcántara. A la galeria, en primer terme, Cano i Vila. A continuació, Ferrer. Les tres imatges són de les posteriors rodes de premsa, ahir Foto: ANA / M.C.

Generalment, després d'un Consell de Comú es procedeix a realitzar dues rodes de premsa, una de la minoria, i una altra de la majoria. Ahir a Andorra la Vella van ser tres: una de la minoria, una del cònsol menor (i candidat pel PS) Josep Vila, acompanyat de la consellera de Turisme i Cultura, Maite Cano, i una tercera de la cònsol (i candidata per Cd'I), Rosa Ferrer. Aquest fet escenifica la controvèrsia a la corporació de la capital i «és una mostra que la campanya electoral ja ha començat» a la capital, tal i com va resumir Rosa Ferrer.

El motiu de la disputa d'ahir va ser la proposta d'Ordinació de modificació del reglament d'organització i funcionament dels comuns. En arribar a aquest punt, Vila va prendre la paraula («en nom dels socialdemòcrates», va exposar) per criticar el caràcter del text, que es constituirà com a reglament i no com a llei. «És un reglament que s'hauria de portar al Consell General i no aprovar-se entre els comuns. Si no queda una mica com Juan Palomo, yo me lo guiso yo me lo como», va ironitzar el cònsol menor. Ferrer va respondre a aquesta crítica exposant que les eleccions anticipades va motivar a prendre aquesta via comunal, ja que si s'hagués hagut d'esperar a ser aprovada pel Consell, l'aprovació s'hauria pogut demorar en el temps.

L'altre aspecte crític que van plantejar els socialdemòcrates fa referència a la possibilitat que les sessions de Consell de Comú puguin ser de caràcter secret, és a dir, sense l'obertura a la ciutadania. «Si es vol tanta transparència, aquests consells privats no s'haurien de donar en cap cas», va manifestar Vila. Aquí és on la rèplica de Ferrer va ser més punyent. La cònsol va posar sobre la taula la Proposició de llei qualificada d'organització i funcionament dels comuns del 19 d'abril del 2007, a càrrec dels socialdemòcrates, que no va ser aprovada al Consell. A l'article 24.3 s'apunta que a les sessions de Consell de Comú «poden ser secrets el debat i la votació dels assumptes que puguin afectar el dret a la intimitat...si així s'acorda per majoria absoluta del nombre legal de consellers», va llegir la cònsol. És a dir, Ferrer va lamentar una crítica arribada del PS que ells mateixos, anys enrere, defensaven.

En tota aquesta disputa, l'oposició va quedar una mica al marge. Es van mostrar favorable a l'aprovació del Reglament, tot i que «és trist» que s'hagi de crear una normativa per, entre d'altres aspectes, regular la participació de l'oposició i que no sigui en funció del que vulgui el cònsol de cada corporació, va manifestar Pere Cervós. Jordi Minguillón, per la seva part, va plantejar que tota la polèmica generada parteix del fet que al PS «no els agraden les reunions de cònsols». Finalment, Josep Anton López Alcántara va reconèixer que l'actual situació al Comú «és tensa».

Un ascensor a la Quirola / On no hi va haver debat ni crítiques és en l'inici dels tràmits per realitzar un ascensor a la Quirola, que permetrà unir l'avinguda Príncep Benlloch amb el carrer de Tobira. La iniciativa és privada i Ferrer va pronosticar que serà una realitat d'aquí un parell d'anys. D'aquesta manera, seran quatre les connexions verticals entre Prat de la Creu i el barri antic: els ascensors de la Plaça del Poble i el Vinyes, el del Pui i aquesta instal·lació de la Quirola.

D'altra banda, Cano va fer una valoració del Centre de Congressos, que aquest any presentarà unes xifres negatives, però millor que les de l'any passat. La consellera va defensar la funció per la parròquia que realitza la instal·lació.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT