PUBLICITAT

El PS prega que es treballi sobre les seves mesures de reactivació

  • Partidari del canvi estructural, Naudi valora necessàries accions a curt termini
ÈLIA ORTS GARRI
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Víctor Naudi i Noelia de Sousa, ahir, en la compareixença al local de PS Foto: ANA / N. M.

El Partit Socialdemòcrata (PS) prega al grup parlamentari demòcrata que permeti la presa en consideració de la proposició de llei de mesures de reactivació econòmica –per ser exactes, proposició de llei de mesures complementàries a la llei de mesures de promoció de l'activitat econòmica i social, i de racionalització i optimització dels recursos de l'Administració–, malgrat que el criteri del Govern indiqui un altre camí.

«Esperem que el criteri del Govern no sigui seguit pel grup parlamentari demòcrata», va expressar-se el president del PS, Víctor Naudi, i accepti treballar el text en seu parlamentària. La proposició de l'IVA ha de ser un exemple de que «quan hi ha voluntat» es pot fer, i en el cas de les mesures de reactivació també es podria iniciar el treball a partir de la proposició socialdemòcrata. Malgrat donar la raó al Govern en el punt que calen reformes estructurals profundes, –«fa temps que defensem aquest canvi estructural»–, el PS entén que les mesures que es proposen són «necessàries i urgents». La situació econòmica així ho requereix i «abans no tinguem el desplegament estructural, és primordial incidir i posar en pràctica aquestes mesures», va valorar Naudi. Tot té un tempo, un «ordre cronològic», que passa per tancar el marc fiscal primer i endegar l'obertura a la inversió després. Mentrestant, per «oxigenar» l'economia, poden contribuir-hi les mesures del PS.

ACCEPTACIÓ D'UN TEXT ALTERNATIU / Naudi va reconèixer que les mesures incloses en el text presentat pel grup parlamentari socialdemòcrata, «és cert que per si soles són poca cosa», però va defensar que «en conjunt poden reactivar», i suplir les mancances actuals mentre no estiguin en vigor les reformes estructurals, que serà a «mig i llarg termini».

En aquest sentit, el president del PS va recordar que fins a 25 emprenedors es van acollir al marc de finançament preferent establert en les lleis precedents, i això es tradueix també en llocs de treball. Així, va demanar al grup demòcrata que «accedeixi a esmenar i millorar el text, i fins i tot a presentar un text alternatiu», tot acceptant que hi ha mesures que s'inclouen en la proposició que ja s'incloïen en la llei de mesures de reactivació proposada pel govern socialdemòcrata en la darrera legislatura i que el Consell General va rebutjar, com és l'ajuda a les famílies de 75 euros per cada fill a la llar d'infants.

Entre les mesures que més interessa al PS que s'aprovin i entrin en vigor hi ha la congelació dels lloguers. En aquest punt, tant Noelia de Sousa –vocal del comitè executiu– com Naudi, van insistir en la importància de renovar la impossibilitat d'augmentar els lloguers, ja que de no fer-ho, i tenint en compte que fa dos anys que estan congelats, els propietaris tindrien la llibertat d'augmentar-los i el PS no dubta que així ho farien nombrosos. Això requeriria un «esforç afegit» a les famílies, segons va argumentar De Sousa. Ella mateixa va destacar d'altres mesures interessants des del seu punt de vista a poder implementar, com és l'exempció fiscal per als empresaris que contractin un mínim de dos treballadors, la modificació de la llei de transferències dels comuns per augmentar el percentatge que es pugui destinar a partides socials. Pel seu cantó, Naudi va destacar la creació d'un fons per ajudar les famílies monoparentals que no reben les pensions establertes per sentència judicial o la borsa de treball per als estudiants.

Totes elles, s'haurien d'estar aplicant ja, i «no perdre el temps debatent qui ho fa millor», va argumentar De Sousa.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT