PUBLICITAT

El Govern atorga 1,179 milions d'euros en ajuts a l'habitatge

  • La CASS finançarà el 100% dels tractaments més costosos associats al càncer, l'esclerosi i la insuficiència renal
E. A.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El ministre portaveu, Jordi Cinca, presenta les resolucions dels Consell de Ministres, ahir Foto: ANA / N. M.

El Consell de Ministres va aprovar ahir l'atorgament de les subvencions a l'habitatge de lloguer corresponents a l'any 2011, per un import global d'1,179 milions d'euros. Aquesta xifra suposa un increment del 5,99% respecte a la de l'any passat, quan l'import global dels ajuts va ser d'1,112 milions d'euros. En total, s'han atorgat un total de 638 ajuts, enfront dels 593 de l'any passat. D'altra banda, el Govern va aprovar un decret per assegurar la cobertura del 100% per part de la CASS per a determinats tractaments que són especialment costosos i que estan associats a malalties greus i cròniques com ara el càncer, la insuficiència renal o l'esclerosi múltiple.

Pel que fa a les subvencions a l'habitatge de lloguer, el ministre portaveu, Jordi Cinca, va subratllar que «tal com es preveia» hi ha hagut un augment de les demandes d'aquest tipus d'ajut. Així doncs, si l'any 2010 hi va haver un total de 861 demandes, aquest any n'hi ha hagut 976, cosa que suposa un augment del 13,36%. Proporcionalment, i en relació amb la demanda, aquest any s'han atorgat menys ajuts: només un 65,37% de les sol·licituds reunien els requisits de la convocatòria, davant del 68,76% de l'any passat. Ara bé, en xifres absolutes, aquest 2011 hi haurà més beneficiaris dels ajuts, que tenen un import mitjà de 1.848,05 euros anuals.

Quant als col·lectius que rebran els ajuts, se situen en primer lloc les famílies monoparentals, que suposen un 33,07% dels beneficiaris, seguides per les persones grans (21,32%). A certa distància, se situen els joves (6,11%), les famílies nombroses (5,80%) i les persones amb discapacitat (2,66%).

Per nacionalitats, la distribució de les subvencions no presenta cap canvi significatiu. En concret, els ajuts s'atorguen en primer lloc a residents de nacionalitat espanyola (40,44%), seguits dels residents de nacionalitat portuguesa (23,51%) i, en tercer lloc, els de nacionalitat andorrana (19,44%).

El Govern va explicar, amb posterioritat a la reunió setmanal del Consell de Ministres, que el motiu principal per denegar les sol·licituds ha estat, igual que en convocatòries anteriors, el fet de superar el llindar màxim d'ingressos, establert en 13.740,74 euros per membre equivalent. El segon motiu ha estat el fet de no presentar tota la documentació requerida –especialment, el document per acreditar que no es disposa de cap habitatge en propietat–, mentre que el tercer motiu deixa de ser el fet de superar l'import màxim de lloguer per tornar a ser el fet de tenir deutes impagats amb l'Administració General.

L'any passat es van modificar els criteris per atorgar aquestes subvencions –per exemple, es va introduir un import màxim de lloguer. Cinca va avançar que, ara per ara, la intenció de l'Executiu és mantenir els mateixos requisits, si bé caldrà seguir «l'evolució de l'economia» per comprovar que les convocatòries futures s'ajusten a la demanda social.

CORREGIR UNA «ANOMALIA» / El decret que va aprovar ahir el Consell de Ministres en relació amb la cobertura per part de la CASS del 100% de determinats tractaments mèdics pretén «corregir una anomalia», tal com va explicar Jordi Cinca. I és que, fins al moment, la CASS cobria el 100% d'aquests tractaments en cas d'hospitalització, però només el 90% durant el seguiment ambulatori. En aquest sentit, el ministre portaveu va assegurar que el cost per a les persones que reben aquests tractaments, entre medicaments i actes mèdics, pot arribar «als 300, 400 o 500 euros mensuals».

El decret desenvolupa l'article 7 del Reglament regulador de les prestacions de reemborsament fins al 100% de les tarifes de responsabilitat de la CASS. La principal novetat és l'ampliació de la cobertura per a medicaments destinats al tractament de patologies greus o cròniques, com ara el càncer, l'esclerosi múltiple o la insuficiència renal. El decret estableix igualment les condicions de prescripció i de dispensació dels medicaments, així com el procediment per a la sol·licitud de la prestació. El Govern estima que l'aplicació d'aquest decret suposarà un cost per a la CASS d'uns 450.000 euros anuals. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT