PUBLICITAT

Portugal anuncia oficialment el tancament del consolat a Andorra

  • Els residents portuguesos podrien rebre assistència consular al Principat dos cops al mes
LAIA F. MAROT
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Joan-Enric Vives en la reunió amb els representants portuguesos, ahir. A la galeria, Saboya i Martí amb membres de la Plataforma Foto: ÀLEX LARA

Finalment ahir va arribar la notícia oficial: el Govern de Portugal ha decidit tancar tant l'Ambaixada com el consolat a Andorra el proper 31 de desembre. La informació es va fer pública al matí i la reacció de decepció per part de la comunitat portuguesa al Principat no es va fer esperar. Ahir a la tarda, el conseller de les Comunitats Portugueses, José Manuel da Silva, va dir que «ens sentim abandonats pel nostre Govern i decebuts per la decisió de tancar la representació diplomàtica a Andorra».

Da Silva va explicar que «el tancament és oficial però no definitiu», ja que Portugal ha anunciat que és una mesura temporal, «fins que la situació econòmica millori». Ara bé, aquest «temporalment seran com mínim dos anys». Per això, el conseller va emfatitzar en el fet que ara el que cal és aconseguir «una estructura consular perquè els residents puguin fer els tràmits administratius sense haver de baixar a Barcelona».

Da Silva va afegir que encara estan a l'aire diverses possibilitats, una d'elles és «que un o dos cops al mes funcionaris del cos consolar de Barcelona pugin a Andorra per atendre els residents portuguesos», opció que, segons va informar el diputat per la immigració a Europa i membre del partit del Govern, Carlos Gonçalves, s'està valorant, i que es podria posar en funcionament a partir de gener.

El conseller també va criticar que mentre s'anunciava el tancament de la representació diplomàtica a Andorra, el Govern portuguès parlava d'obrir ambaixades a altres llocs com Dubai, ja que llavors l'explicació que el tancament és per una reestructuració basada en termes econòmics perd credibilitat Finalment, va dir que resten a l'espera que algun polític portuguès «pugi a Andorra a explicar-nos-ho', ja que la decisió l'hem coneguda a través dels mitjans de comunicació, i posteriorment he parlat telefònicament amb Gonçalves»

LA REUNIÓ AMB EL GOVERN / Els representants de la comunitat portuguesa es van reunir ahir a la tarda amb el cap de Govern, Toni Martí, i el ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, qui va lamentat el tancament de l'ambaixada i el consolat portuguès «perquè hi ha una comunitat de residents important que ha contribuït al creixement econòmic, que està integrada i que ja tenen fills de nacionalitat andorrana».

Saboya va explicar que des del Govern «sempre els hem transmès la importància pel tracte de la comunitat portuguesa, quasi el 20% de la població, i la idoneïtat que hi hagués una estructura mínima de suport pels tràmits administratius» i va afegir que «esperem que de cara al futur hi sigui aquesta estructura consular ja que ens han dit que hi estan treballant».

Finalment, el ministre d'Afers Exterior va dir que des del Govern andorrà «es continuarà treballant per mantenir molt bones relacions diplomàtiques» malgrat que s'hagi hagut de prendre la decisió del tancament i va afegir que «entenem que això és una suspensió temporal i que el que cal és assegurar que la comunitat d'aquí no quedi mal atesa».

LA Trobada amb el copríncep/ Després de la reunió a Govern, els representants de la comunitat portuguesa es van reunir amb el copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, a la rectoria d'Escaldes-Engordany, aprofitant la visita pastoral que Vives està duent a terme en aquesta parròquia. La trobada va servir per rebre el suport del copríncep, que durant una hora va escoltar la situació de la comunitat i es va mostrar molt interessat en conèixer les accions que han dut a terme els residents portuguesos per evitar el tancament de l'ambaixada i el consolat, i quines línies d'actuació volien seguir. H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT