PUBLICITAT

Més esportistes, més estressats

  • Mombiedro recorda que hi ha un 40% de la població que no realitza cap activitat física
C. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Un moment de la conferència de Mombiedro, ahir a Crèdit Foto: ÀLEX LARA

El 40% de la ciutadania no fa cap tipus d'activitat física, sigui més de caire esportiu, sigui més de caire actiu (caminar, pujar escales, etc.). Ho va explicar l'especialista en osteopatia, biologia i medicina de l'esport Carme Mombiedro, que ahir va exposar els seus coneixements a una sala d'actes plena a la seu de Crèdit Andorrà. Mombiedro va assegurar que aquest percentatge ha disminuït un 20% els darrers 20 anys. Però malgrat l'augment de persones que fan activitat física, malgrat l'augment de la conscienciació, aquesta tonificació no sempre té un retorn positiu pel nostre cos.

«La gent fa esport després de jornades llarguíssimes» i sovint ho fa d'una manera errònia, que comporta que acabin «encara més estressats». És a dir, si l'estrès és «el gran mal de la nostra societat», va assegurar l'osteòpata, el que és inconcebible és que fer esport no sigui la medicina per pal·liar-ho, sinó serveixi per accentuar-ho.

Per aquest motiu Mombiedro va plantejar la importància de realitzat activitats de manera pautada, adequada a la nostra tipologia corporal i necessitats. I sobretot, estirar, perquè «no pot ser que la gent passi llargues hores al gimnàs i no estiri». L'especialista, convidada per l'Associació de Becaris de la Fundació Crèdit Andorrà, es va autodefinir com una «receptadora de temps d'exercici». És a dir, igual que un metge convencional recepta una aspirina, ella recepta temps per cuidar i «escoltar el nostre cos». I de la mateixa manera que l'efecte de mitja aspirina no és el mateix que l'efecte d'una, tampoc ho és la pràctica de cinc o de deu minuts d'exercici.

I aquest exercici, va assegurar Mombiedro, ha d'anar acompanyat de tècniques de relaxació i de control del nostre pensament, ja que hi ha «emocions que ens parlen a través del cos». És a dir, sovint contractures i mals d'esquena, per posar alguns exemples, són fruit de problemes interns, en alguns casos provinents d'algun passat traumàtic. I evidentment, aquests dolors físics també són fruit de l'estrès de les nostres llargues jornades laborals. Mombiedro va recalcar, doncs, la necessitat de tenir bones postures corporals davant la pantalla de l'ordinador, dormint, llegint o fins i tot quan mirem la televisió.

L'experta també va parlar de les maratons i les curses, de moda perquè «els exercicis d'intensitat generen més endorfines i un plaer més immediat». Però cal anar en compte i tenir consciència en estirar, per no acabar «amb contractures fins les celles», va avisar.

Amb tot, Mombiedro va voler deixar clar com d'important és l'esport, tot i que com tot, amb moderació i escoltant el cos, «cuidant-lo i mimant-lo».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT