PUBLICITAT

La família de la FAE creix

  • Són ja dotze integrants en la discplina d'alpí, tres en surf de neu, dos en estil lliure i pas enrera en fons
IVÁN MOURE
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Mireia Gutiérrez, disputant un eslàlom nocturn corresponent al campionat d'Europa indoor, a principis de la temporada passada a Amneville (França) Foto: CHRISTOPHE PALLOT

Un any més la Federació Andorrana d'Esquí (FAE) ha pogut augmentar el número de corredors en nòmina, després que l'entitat que presideix Albert Coma toqués fons després dels Jocs d'Hivern de Torí del 2006. La feina amb la base any rere any va donant els seus fruits i totes les disciplines excepte el biatló i l'esquí de fons continuen creixent en qualitat i quantitat. Carles Visa va realitzar ahir per a EL PERIÒDIC un anàlisi exhaustiu de cada corredor i per tot el que va dir el director tècnic de la FAE sembla que cada any que passa hi ha més talent.

En esquí alpí hi han 12 corredors. Roger Vidosa, el més veterà, ja comença a no tenir tot el focus d'atenció en ell gràcies a la progressió meteòrica de Kevin Esteve i en menys mesura Marc Oliveras. Aquest any tan atípic en el qual no hi ha ni Campionat d'Europa, ni del Món ni Jocs, Vidosa es centrarà en l'eslàlom i el gegant com sempre però sense deixar de banda la supercombinada, una disciplina olímpica en la qual el curs passat va perdre moltes posicions en el rànquing a causa de la lesió que va patir.

Esteve tindrà prioritat en les proves de velocitat, és a dir, supergegant i descens. Com Vidosa farà principalment Copes del Món i d'Europa, amb l'objectiu de fer algun resultat entre els trenta primers i vist l'excel·lent sisè lloc que va fer l'any passat en el descens de la supercombinada als Mundials, la FAE li demana entrar entre els cent primers del rànquing (ara és el 147).

Oliveras, també amb perfil de velocista, tindrà més presència en proves de Copa del Món i la FAE el farà millorar també en proves tècniques, segons Visa, «perquè té talent».

Nil Ruíz, com Vidosa millor en disciplines tècniques, va tenir problemes amb el genoll l'any passat. «Això ens preocupa perquè no té prou confiança, tot i que ha fet una bona pretemporada i ja està bé. Esperem que esclati», va indicar Visa. Farà principalment Copes d'Europa i si obté resultats bons, també del Món.

Arnau Puig té com a prioritat entrenar. «És encara molt jove i ha de seguir progressant». Farà les curses FIS de més nivell i té com a objectiu entrar en el top-500.

Completen l'equip masculí Joan Verdú, Gabriel Barios, Josh Alayrach i Arnau Solsona que com Puig encara estan en plena formació. «Els quatre van fer un any passat brillant i han d'aprendre més. Tenen un gran futur per endavant i faran curses FIS júnior per no perdre ritme de competició i alguna FIS d'alt nivell».

VUIT CORREDORS DE COMITÈ / Per darrere d'ells, en l'equip de Comitè, hi han Xavi Salvadores, Nil Esteve, Marc Vieitez, Matías Vargas, Jan Missé, Axel Esteve, Pol Ferrer i Guillem Casal. Segons Visa: «Són júniors de primer any que a poc a poc han d'anar entrant en rànquing. Estan en formació total, han d'entrenar molt per poder donar el salt al primer equip masculí».

Quant a les noies, a Gutiérrez li han posat el llistó molt alt: consolidar-se en el top-15 de la Copa d'Europa i començar a classificar-se amb assiduïtat per a les segones mànegues de Copa del Món. «Pot baixar al 50 o el 75 en eslàlom i supercombinada», va assegurar el director tècnic de la FAE.

Carmina Pallàs –que no ha fet pretemporada perquè acaba de sortir d'una lesió en el genoll– i Sara Raméntol, de primer any júnior, tenen com a prioritat els entrenaments i començar a introduir-se en el rànquing, en el qual encara no tenen puntuació i amb elles estarà Gemma Larregola, de l'equip de Comitè.

En surf de neu Visa va recordar que Lluís Marín pot consolidar-se entre els 25 primers en boardercross i de la promesa Maeva Estévez va parlar meravelles: «Té setze anys i ja és la 116 del món en boardercross i la 78 en slope style. Ha d'agafar més experiència en competició i millorar el rànquing perquè té qualitat per aconseguir-ho».

Estévez també treballa les disciplines d'estil lliure, branca de la FAE en la qual hi ha Scott Jordan, un altre dels millors valors d'Andorra: «Pot situar-se entre els trenta millors del món tant en half pipe com en slope style», va dir Visa. Farà el circuit de Copa del Món i si pot, alguna d'Europa. També en estil lliure hi ha Aida Aleix, que ha fet part de la pretemporada després de sortir d'una lesió al genoll. És de segon any júnior i té com a objectiu començar a puntuar en el rànquing absolut.

En biatló Laura Soulié es manté com a única representant. Ella sí té una competició de renom com és els Mundials, cita important perquè allà es pot aconseguir la mínima per als Jocs de Sochi i l'esquí de fons està tenint uns problemes enormes per la supressió de la beca ARA a François Soulié, que tindrà un calendari reduït i basat en proves de llarga distància. A més els germans Cairat es desvinculen de l'equip .



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT