PUBLICITAT

El 65% del que es tira al contenidor convencional és reciclable

  • Andorra assoleix les exigències europees a excepció dels envasos, amb només un 13% de separació
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Camp i Rossell es miren durant la presentació dels resultats del MODECOM, ahir. Foto: ANA / N.M.

Andorra progressa adequadament en matèria de reciclatge. Els resultats d'aquest 2011 del MODECOM (estudi de caracterització dels residus) indiquen que la població recicla cada vegada més. Paral·lelament, augmenta entre la ciutadania la consciència sobre la importància de separar residus, segons una enquesta realitzada pel CRES. Malgrat tot, encara queda molta feina per fer. Del total de brossa que es tira als contenidors convencionals, el 64,8% és potencialment valoritzable. O en altres paraules, podria ser reciclada o compostada, mitjançant els diferents contenidors de separació i les deixalleries.

El percentatge més important de residus sòlids urbans que podria reciclar-se correspon a la matèria orgànica. Tal i com va explicar ahir el director de Medi Ambient, Marc Rossell, s'ha trobat dins la brossa dels contenidors 142 kg. per habitant cada any (comptant també els turistes), una xifra que representa el 37% del total. A aquests residus urbans també s'hi troba un 15% de paper i cartró, un 5% de tèxtil i un 3,3% de vidre. Pel que fa a la brossa no reciclable, representa el 36,2% del total.

A l'altra cara de la moneda hi ha el que sí que es recicla. I sobretot, parlem del vidre, que assoleix uns nivells de separació del 70%, deu punts més que fa cinc anys. En el cas del paper i del cartró, la població andorrana el recicla un 65% (18 punts més que al 2005). En tots dos casos s'està per sobre de les exigències europees, que fixen el llindar en el 60%.

Els envasos són el punt feble del reciclatge andorrà, malgrat que els darrers anys ha augmentat. Les dades del MODECOM situen la xifra de separació en el 13%, gairebé la meitat del que exigeix la Unió Europea (el 22,5%). Per aquest motiu el ministre de Turisme i Medi Ambient, Francesc Camp, va anunciar ahir un treball de control per determinar «si el problema el tenim a les llars o al sector de l'hostaleria». Aquest treball anirà paral·lel a un de conscienciació a les escoles, una tasca que els darrers anys ha donat molt bons resultats.

Amb reciclatge o sense, el que ha constatat el Ministeri és una reducció de deixalles ençà del començament de la crisi. L'any passat es van generar 75.500 tones de residus, mentre que dos anys abans el volum total era de 78.000 tones. Per persona, cada habitant genera a l'any 923 kg de residus, dels quals 384 són residus no reciclables. Les xifres estan una mica per sota les que genera França i per sobre la mitjana de la Unió Europea, de 320 kg.

objectiu: reciclar el 45% / Les enquestes del MODECOM i del CRES seran el punt de partida de la revisió del Pla Nacional de Residus. Aquest 2011 toca revisió, i se n'ha de realitzar un cara el període 2012-2016. Camp va explicar que es farà en consens amb els comuns i les entitats ecologistes. «Encara hi ha molt camp a recórrer», va reconèixer Camp. L'actual percentatge de reciclatge al país se situa en el 39%, mentre que l'objectiu establert pel 2020 és del 50%, una meta «factible», va assegurar Camp. Pels propers cinc anys l'objectiu es marcarà en el 45%.

Un altre aspecte que plantejarà aquest renovat Pla Nacional de Residus serà la separació de la matèria orgànica. Ni Camp ni Rossell van voler concretar ahir, tot i que ja van avançar que al nou Pla «se'n parlarà àmpliament».

Escaldes inaugura una deixalleria a la partida d'Ensucaranes



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT