PUBLICITAT

Andorra supera els objectius europeus de recollida selectiva exceptuant els envasos

  • Un estudi de caracterització dels residus assenyala que els nivells de recollida selectiva de paper i cartó són del 65% i el de vidre un 70%, superiors als que marca el llindar europeu
15112011-residus
El ministre de Turisme i Medi Ambient, Francesc Camp, i el director de Medi Ambient, Marc Rossell, durant la presentació de l'estudi. Foto: ÀLEX LARA
L'estudi de caracterització dels residus realitzat pel Ministeri de Medi Ambient assenyala que els nivells de recollida selectiva de paper i cartó i de vidre es troben a nivells superiors als que marca el llindar europeu, amb un 70% de vidre, i un 65% de paper i cartró. Pel que fa als envasos, però, el percentatge de recollida selectiva a Andorra és del 12,6% mentre que l'objectiu europeu és del 22,5%. Aquesta xifra respon, segons el director de Medi Ambient, Marc Rossell, al fet que encara hi ha dubtes sobre el tipus de residus que s'han de dipositar en aquests contenidors, i per aquest motiu es duran a terme noves campanyes informatives en escoles, el sector de l'hostaleria i també possiblement entre els comerços.

El ministre de Turisme i Medi Ambient, Francesc Camp, i el director de Medi Ambient, Marc Rossell, han presentat aquest dimarts al matí els resultats de l'estudi de caracterització dels residus i de l'enquesta realitzada pel CRES sobre els residus. Aquestes dades seran útils per avaluar el rendiment actual i poder fixar els nous objectius per a la revisió del Pla Nacional de Residus 2012-2016.

La valoració que han fet de les xifres obtingudes ha estat positiva, ja que els percentatges de recollida selectiva han anat en augment respecte als estudis realitzats anteriorment, al 2001 i al 2005. S'observa que del total de residus sòlids urbans, el percentatge de la brossa orgànica ha augmentat notablement en els darrers anys arribant al 37%, ja que els materials de recollida selectiva han baixat amb l'augment del reciclatge.

Actualment, el percentatge de recollida selectiva del vidre és el més elevat, ja que es troba al 70% del total del que es produeix. Aquesta xifra ha anat en augment des que es va fer l'estudi de l'any 2000, quan es trobava al 50%, al 2005 es va situar en el 60% i actualment es tracta d'un 70%, que és una xifra superior al 60% que estableixen els objectius europeus. Cal tenir en compte també, que la generació d'aquest tipus de residus ha disminuït.

Pel que fa a la recollida selectiva del paper i cartró, se situa actualment al 65% del que es produeix, passant pel 22% del 2000 i el 47% del 2005. La xifra, igualment, se situa per sobre de l'objectiu europeu, que és del 60%. El llindar que no supera Andorra és el de la recollida selectiva d'envasos, que es troba al 12,6% mentre que l'europeu se situa al 22,6%. En aquest àmbit, per tant, és on es vol incidir més directament, ja que Rossell assenyala que el percentatge de puresa del que es recull en aquests contenidors és del 65,2%, mentre que en el paper i cartó i el vidre és de gairebé el 90%. Això indica que hi ha certa confusió respecte al tipus de residus que s'hi han de dipositar, i per tant des del Ministeri es volen fer més campanyes informatives.

Pel que fa als percentatges globals de recollida selectiva, Andorra se situa molt per sobre dels nivells dels països veïns. Mentre que a Catalunya es recull de manera selectiva el 17,8%, a Espanya el 13,7% i a França el 9,9%, a Andorra s'arriba fins al 30%.

D'altra banda, el Centre de Recerca i Estudis Sociològics ha realitzat una enquesta entre 794 persones per saber el coneixement i hàbits del tractament de residus, que indica que la conscienciació de la importància del reciclatge arriba al 97% de la població. A més, el 52% considera que hi ha prou sistemes de reciclatge, i el que més coneixen és la recollida selectiva de paper i cartró, de vidre i d'envasos. Una dada que sobta és que el 83,1% dels enquestats afirmen que reciclen envasos, mentre que l'estudi realitzat pel ministeri només n'observa el 12,6% d'aquests residus.

Les deixalleries comunals són conegudes àmpliament pels veïns de les parròquies, ja que el 72,5% sap quina és la més propera, i el 51% afirmen que en fan ús.

Totes aquestes dades s'han recollit per tenir-les en compte a l'hora de realitzar el Pla Nacional de Residus del 2012-2016. Tot i així, ja s'havien marcat els objectius de cara al 2020, i en aquest sentit el director de Medi Ambient assegura que s'està en la bona direcció per assolir els nivells proposats.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT