PUBLICITAT

Nou 'ring' per al desempat

  • Despres i Coma, amb tres títols en el Dakar, viuran una edició del 2012 amb un final inèdit a Perú
IVÁN MOURE
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Despres condueix la KTM en l'edició del 2011 del Dakar, en una etapa per terres argentines, el gener passat. Foto: AP PHOTO / GABRIEL BOUYS, POOL

Cyril Despres i Marc Coma, amb tres títols del Dakar cadascú, tindran la ocasió de desfer l'empat d'aquí a un mes i mig en una edició del 2012 amb un escenari inèdit. Segons es va anunciar la setmana passada en la presentació de la pròxima edició, el raid més prestigiós del planeta no tindrà la sortida i arribada a Buenos Aires –com era costum en terres d'Amèrica del Sud– sinó que aquesta vegada començarà a Mar de la Plata i tindrà el desenllaç final en un país nou –el 27è de la història del Dakar–, Perú, amb la meta a Lima després de més de 4.000 quilòmetres de ruta.

Un total de 465 inscrits de 50 nacionalitats diferents, és a dir, un 15% més que l'any passat estaran en la graella de sortida. Aquesta elevada participació s'incrementa encara més en l'apartat de motos: 185. Un augment del 30% en el qual Despres es basa per pronosticar una carrera de fons «més oberta que mai». Coma i Despres estan entre els favorits per descomptat però també s'han de tenir en compte d'altres com el portuguès Helder Rodrigues, el xilè Chaleco López o el noruec Pal-Anders Ullevalseter, que ja han tastat el podi en alguna ocasió; el prometedor nord-americà Quinn Cody –millor rookie del 2011–, el brasiler Felipe Zanol –segon al Dos Sertoes per darrera de Despres–, el dues vegades campió d'enduro Johnny Aubert o el quatre vegades campió del Bol d'Or Matt Lagrive.

POLÈMICA OBLIDADA / Són uns quants els noms que sonen per discutir el llegat de Despres i Coma, campions alternativament en les darreres sis edicions. La polèmica deslligada al 2009 entre el resident andorrà i el català, tots dos companys d'equip de KTM, sembla que ja està oblidada des de fa temps: «Vam estar junts a França fa poc. La relació amb ell és cordial i la lluita que tindrem serà sana. Mateixa moto, mateix equip... Això promet», va indicar el d'Arinsal.

més preparat / «Arribo amb ganes, un gran equip i molt en forma. Tinc ganes ja d'afrontar el meu dotzè Dakar», va manifestar ahir el pilot de KTM. L'any passat per aquestes dates Despres va haver de fer recuperació per un síndrome facetari lumbar. «Tenia l'esquena carregada i mentalment això em preocupava», va admetre. Per aquest motiu aquest any ha canviat de tècnic i de rutina de treball. Entrena a Anyós, al gimnàs Andorra Duplex, a les instal·lacions d'un dels seus patrocinadors principals com és Grandvalira i al centre Red Bull, on li van fer un estudi fisiològic fa tan sols una setmana amb l'objectiu de conèixer com està de forma física. El resultat: està perfecte. Malgrat tot encara té un últim programa de preparació amb més càrrega d'entrenaments abans de marxar a l'Argentina el 25 de desembre.

DURÀ DOS MOTORS / A banda de la limitació de cilindrada a 450 c.c., aquest any ja aplicada al 100% dels corredors de motos, seran penalitzats els canvis de motor; el primer amb un quart d'hora, el segon amb tres quarts i a partir del tercer amb dues hores. Despres durà dos motors per si de cas, tots dos encetats la setmana passada a Narbonne. «Hem fet 350 quilòmetres amb cada motor i no tindrem la moto més ràpida ni la més lleugera. Nosaltres mirem la resistència per evitar problemes mecànics i perquè el traçat exigeix menys velocitat punta, més navegació i més força física», va argumentar el pilot de Red Bull KTM. Les modificacions tècniques s'han centrat en la suspensió, uns cinc mil·límetres superior i la moto canviarà el blau Gaulloises pel blau red bull més fosc que també porta, per exemple, el campió de Fórmula-1 Sebastian Vettel.

FARIA, DE NOU MOTXILLER / Ruben Faria tornarà a ser un any més el motxiller d'un Despres que aprova aquest nou final en terres peruanes: «Les dunes d'aquest país són similars a les de Mauritània, que ja les trobava a faltar. Són interminables». Despres admet que aquest terreny és desconegut per a ell: «Fins Copiapó coneixem les etapes. La cinquena, entre Chilecito i Fiambalá, és molt difícil. L'any passat entre la sorra, la calor, l'alçada i la difícil navegació em vaig perdre», va alertar.

A banda de Despres també aniran al Dakar 2012 els andorrans Isidre Loan, Carles Bigordà, Andreu Cachafeiro i Jaume Molas, que dorreran el ral·li d'aventura de quads.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT