PUBLICITAT

L'EFA reclama una obertura econòmica "que no lesioni els interessos del país"

  • El president de l'Empresa Familiar Andorrana demana que sigui "selectiva econòmicament" i progressiva
  • Martí creu que el procés podrà tenir "clàusules de salvaguarda i moments diferenciats"
14112011_marti cabot
La cònsol major de Canillo, Dolors Cabot; el president de l'EFA, Jordi Mora, i el cap de Govern, Toni Martí, en el dinar del 10è Fòrum de l'entitat. Foto: ANA / M. C.
El president de l'Empresa Familiar Andorrana (EFA), Jordi Mora, ha apostat aquest dilluns, durant la clausura del 10è Fòrum de l'entitat, per una obertura "selectiva econòmicament" i progressiva, més ràpida en alguns sectors que en altres i que "no lesioni els interessos del país".  Segons Mora, hi ha àmbits on és convenient obrir-se ràpidament perquè no estan a l'economia andorrana i pot venir gent de fora amb valor afegit que aportaran riquesa al Principat. En canvi, el cap de Govern, Toni Martí, ha reiterat la seva voluntat de desenvolupar la llei d'inversions estrangeres al 100% i "sense excepcions sectorials". Tot i així, creu que el procés podrà tenir "clàusules de salvaguarda i moments diferenciats", donats principalment per l'adaptació al marc fiscal i la signatura de convenis de doble imposició, segons ha matisat posteriorment.
El 10è Fòrum d'Empresa Familiar Andorrana ha tancat aquest dilluns amb l'obertura econòmica com a tema principal dels discursos del seu president, Jordi Mora, i del cap de Govern, Toni Martí. El primer ha demanat que la llei d'inversions estrangeres s'apliqui de forma progressiva segons els diferents sectors, perquè "hi ha sectors on és més convenient obrir-los ràpidament perquè no estan a l'economia andorrana" i és bo "que vingui gent de fora amb valor afegit i aportin riquesa al país".

Segons Mora, l'aplicació progressiva "no lesiona cap interès" i es pot fer de forma "selectiva econòmicament". En canvi, el cap de Govern ha reiterat la seva voluntat de fer una obertura total i sense excepcions sectorials. Martí ha indicat que podrà tenir "clàusules de salvaguarda i alguns moments d'obertura diferenciats", un terme que en posteriors declaracions ha afirmat que fa referència a l'adaptació dels diferents sectors al marc fiscal i a la signatura de convenis de doble imposició amb altres països, però, en cap cas, s'obrirà legislativament un sector abans que un altre.

Sobre el termini per tenir enllestit aquesta normativa, Martí ha indicat que és un dossier massa important i que, per tant, no hi perdran temps. La voluntat del Govern és entrar el text a tràmit a finals d'any per poder debatre-ho en la primera sessió de l'any vinent. Segons el cap de Govern serà una obertura "generosa" i amb consens amb els agents socials.

El cap de Govern també ha destacat la importància de les empreses familiars per sortir de la crisi i ha animat als empresaris presents a "mantenir la seva andorranitat", com a avantatge competitiu davant d'altres territoris. Així mateix, ha fet una crida a mantenir valors com l'esforç i el treball.

Sobre la participació als Jocs Olímpics, Martí ha afirmat que Barcelona posa la marca però "seran els jocs dels Pirineus" i ha considerat en aquest context Andorra és un estat molt ben equipat i que és la seva obligació "participar en el que puguem".

D'altra banda, el president de l'EFA ha demanat al sector públic que faci un esforç d'eficiència per adaptar-se al moment actual i apliqui les mesures de reestructuració en un termini de 3 a 5 anys. Segons Mora, cal anar cap a un model econòmic més estable i sostenible basat en la qualificació professional i ha manifestat la seva voluntat que s'introdueixi ja en l'educació primària formació en l'emprenedoria, la promoció del talent i els valors de l'empresa familiar. Mora ha reconegut també que el Govern subscriu !"totes o gairebé totes" les propostes recollides en el document Andorra té futur.

Quant a ponències, una taula rodona entre el president de Positioning Systems, Raul Peralba; el director general de Saetde, Joan Viladomat; i el president de Venture Capital Global Gazelles, Ram Bhavnani, ha aportat algunes experiències d'éxit per convertir la crisi en oportunitat.

És el cas de Viladomat que ha indicat que treballen sobretot amb nous mercats emergents, com Turquia i Argentina, on en aquest moment desenvolupen projectes, a més de d¡altres dos a Espanya, un al Pallars i un altre en fase de concurs.

El responsable de Saetde també ha reconegut que estan en l'equip de treball d'una societat franco-russa per desenvolupar turísticament un territori a la zona del Caucas nord, on el president rus vol fer una inversió important per dinamitzar aquesta àrea conflictiva.

Anteriorment, Peralba i l'exdelegat general de turisme del Principat de Mònaco, Michel Bouquier, han parlat sobre el posicionament de les marques, la creació i la difusió de les mateixes, en el primer cas; i sobre algunes similituds entre Mònaco i Andorra que poden servir d'exemple per a posar en marxa estratègies de promoció turística.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT