PUBLICITAT

El congrés promociona els cuiners amb la il·lusió de recuperar l'estrella

  • El «poc suport» per part de la societat fa dubtar l'organitzador de la continuïtat del certamen
ÈLIA ORTS GARRI
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Una voluntària del públic tasta les postres preparades per Mariot, al fons de la imatge, amb gust de perfum, ahir al Centre de Congressos de la capital. Foto: TONY LARA

La idea de Marcel Besolí quan va començar a treballar en l'organització del congrés Andorra la Vella Gastronòmica era tornar a Andorra, en els temps difícils actuals, part del que aquesta li ha donat al llarg del temps. Cosa que Besolí creu que ha de fer tota la societat andorrana. Ho feia també amb la «il·lusió» de promocionar els cuiners del país, que «són uns cracks», i que aquests poguessin mostrar el seu art al món, donar-se a conèixer i «recuperar l'estrella Michelin». «Hi ha molts restaurants que se la mereixen», segons el director del certamen.

Besolí considera que «no hem sabut» promocionar la gastronomia del país, i des del seu punt de vista, ahir es va demostrar, ja que «he trobat poc suport als cuiners andorrans que han obert el certamen». Van ser Carles Flinch i Ramon Sasplugas els encarregats d'inaugurar el congrés. «Mereixien una sala plena de gom a gom sent el seu primer congrés, i aquí hem fallat», va manifestar Besolí, que va exposar que s'havia treballat molt des del punt de vista comunicatiu i malgrat tot no s'havia obtingut la resposta merescuda, va recollir l'ANA. I vista la manca de suport –segons l'organització van passar pel Centre de Congressos d'Andorra la Vella unes 650 persones– i l'elevat esforç fet pel certamen, també econòmic –120.000 euros–, «en aquests moments no hi ha ganes de donar continuïtat al congrés», va sentenciar Besolí.

Justament això, la continuïtat del certamen, és el que demanen els xefs. La cònsol major d'Andorra la Vella, Rosa Ferrer, va donar-ho per fet: l'esdeveniment «té voluntat de continuïtat». Després van ser els cuiners mediàtics del país: Flinch i Sasplugas. «Ara que ja s'ha fet el primer, la seva continuïtat és important», demanava el darrer, escortat pel primer.

Va ser el mateix Sasplugas qui va reconèixer que esdeveniments com aquest serveixen per donar un impuls a la gastronomia andorrana i per donar una empenta per «sortir fora i donar a conèixer els cuiners».

Per la seva banda, la xef catalana Montse Estruch va valorar que des d'Andorra «es té por de fer el salt» i promocionar la gastronomia del país. Considera que «la gent ha de saber que aquí hi ha coses molt bones i que s'hi troba de tot». «S'ha de perdre la por i arriscar», va sentenciar.

DENOMINACIÓ D'ORIGEN: ANDORRA / A més de promoure l'art dels cuiners andorrans, la primera jornada del congrés Andorra la Vella Gastronòmica també va servir per promocionar els productes autòctons. Flinch i Sasplugas no van perdre l'oportunitat de presentant els seus plats amb denominació d'origen: Andorra. El primer va preprar cua de vedella bruna d'Andorra –fins i tot va ensenyar l'etiqueta– a la carbonada, amb cervesa Alpha. «Omple de satisfacció poder oferir plats amb productes de casa nostra», va manifestar, «és una fardada». El segon va fer truita a l'andorrana, en homenatge al seu avui. Estruch, que feia d'ajudant del xef italià Alessio Rossi, va preparar pasta farcida amb vedella també d'Andorra, i nyoquis amb trumfes de qualitat del país.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT