PUBLICITAT

Competències i transferències centren el diàleg Govern-comuns

  • Bartumeu i Martí insisteixen en evitar diferències entre ciutadans en funció de la parròquia
  • L'Executiu proposa ampliar el debat amb la reforma de la Llei de la Funció Pública
IAGO ANDREU
ANDORRA LA VELLA

07072010consols
La reunió entre el Govern i els cònsols, celebrada a la sala del Consell de Ministres, ahir. Foto: ORIOL LLAURADÓ

Les competències i les transferències van centrar la primera trobada del Govern amb els set cònsols majors que va tenir lloc ahir a la tarda. Tots els presents a la reunió es van fixar els objectius de revisar el marc competencial per evitar duplicitats i de modificar les condicions que actualment limiten l'ús de les transferències que els comuns reben del Govern. A més, l'Executiu va afegir a la taula de negociació un tercer assumpte: el de la revisió de la Llei de la Funció Pública, que també afecta les administracions comunals. De la primera trobada també en va sortir --com a mínim per al Govern-- un fil conductor: evitar les desigualtats entre ciutadans en funció de la par- ròquia on visquin.

"Cal actualitzar i modernitzar el marc competencial, perquè han passat anys des que es va pactar i la situació econòmica i política no és la mateixa", va declarar el cap de Govern, Jaume Bartumeu, després de la reunió d'ahir. El principal objectiu pel que fa a les competències és evitar duplicitats i superposicions. La propera reunió, que se celebrarà el dia 29, servirà per analitzar quines competències tenen assumides i presten efectivament cadascun dels set comuns.

Quant a les transferències, l'objectiu de la reforma serà modificar els límits de la Llei de transferències que obliguen els comuns a destinar el 80% del que reben del Govern a inversió o amortització del deute i només el 20% a despeses de funcionament. Bartumeu, que en diverses ocasions ha qualificat aquest sistema de "pervers" perquè "obliga a fer inversions que després tenen una despesa de funcionament que no es pot assumir", es va mostrar ahir partidari d'"eliminar" aquestes limitacions i permetre que els comuns decideixin lliurament a què destinen les transferències.

Fins aquí hi ha consens. Ara bé, si en successives reunions algú posa sobre la taula la revisió del sistema de repartiment de les competències --que combina població i territori-- la unanimitat pot desaparèixer. Bartumeu i el cònsols major d'Escaldes, Antoni Martí, van insistir ahir en la necessitat de caminar cap a un model d'Estat que no generi desigualtats entre els ciutadans en funció de la parròquia on visquin. Tot i que el cap de Govern no ho va reconèixer obertament, aquest objectiu pot implicar una revisió del sistema de repartiment de les transferències.

Més enllà de les competències i les transferències, l'Executiu va posar ahir damunt la taula la reforma de la Llei de la Funció Pública que està negociant amb la plataforma sindical i ApC. "La llei actual té preceptes d'obligada aplicació als comuns", va explicar Bartumeu per justificar la participació dels cònsols en aquesta reforma, que ahir no va ser "analitzada en profunditat".

EL SENTIT DE LA REFORMA El cap de Govern no va voler avançar ahir quin seria el sentit final de la revisió de les competències, més enllà d'evitar superposicions. A la pregunta de si de la reforma en sortiria reforçat l'Executiu per davant dels comuns, Bartumeu es va limitar a recordar que la voluntat dels cònsols és canviar la situació i no en el sentit de "mantenir les competències en l'àmbit estrictament comunal". "Si no volguessin modificar l'statu quo no haurien demanat aquesta reunió", va dir el cap de Govern en referència als mandataris locals.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT