PUBLICITAT

Les retallades a la CASS fixen el punt de partida per al pacte d'Estat

  • El grup contemplarà la possibilitat de modificar les mesures aprovades si així s'assegura la sostenibilitat
EVA ARASA / ÈLIA ORTS
SANT JULIÀ DE LÒRIA

A principis de la setmana vinent està prevista una primera reunió a tres bandes –Govern, grup parlamentari demòcrata i grup parlamentari socialdemòcrata– per començar a treballar en el pacte d'Estat per a la reforma del model de seguretat social. Per aquesta negociació, les mesures presentades la setmana passada «marquen una posició bastant clara de partida» per part dels dos primers, va manifestar el president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró.

«El que no farem és, a canvi d'afavorir completament la possibilitat de pacte, renunciar a prendre les decisions en el moment que creiem que s'han de prendre», va justificar Baró que el Govern s'anticipés i aprovés mesures més profundes en relació a la CASS que les anunciades en campanya electoral, com és congelar les pensions a partir dels 1.000 euros o reduir el percentatge de reemborsament d'alguns medicaments. Baró va afegir que «en alguns àmbits de l'acció de govern es requereix una certa celeritat en la presa de decisions, i, en aquest sentit, hem valorat que amb algunes decisions potser valia la pena avançar-se una mica». Així, va recordar, tal com ja ha manifestat l'oposició, que «el Govern i el grup parlamentari disposa d'una majoria prou ampla, i el que no faci serà responsabilitat seva».

Però això no vol dir que la posició de l'Executiu i del grup parlamentari que li dóna suport sigui inamovible. L'objectiu d'aquestes mesures i les futures és «assegurar la sostenibilitat del sistema», i «si assolir aquest objectiu final passa per alguns retocs en algunes de les coses que es fan ara, doncs contemplarem aquesta possibilitat». «No ens agradaria condicionar aquesta negociació [del pacte d'Estat] anticipant el nostre plantejament», va manifestar el president demòcrata, que va reiterar que «es tracta d'optimitzar els diners que es destinen a les prestacions». Aquí, va deixar la porta oberta tant a la reducció de prestacions com a l'augment de cotitzacions.

Així, la predisposició amb la què afronten les reformes i el diàleg amb el grup de l'oposició el Govern i el grup demòcrata és «d'intentar que una política social eficaç i una política de prestacions que realment solucioni els problemes dels ciutadans sigui a la vegada compatible amb els imperatius econòmics o de possibilitat de finançament», va exposar Baró.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT