PUBLICITAT

Les retallades més altes del 10% només afecten a 24 funcionaris

  • Les rebaixes a les nòmines a partir del 5% les patiran un total de 612 treballadors públics
P. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Jordi Cinca, ministre de Finances i Funció Pública. Foto: TONY LARA

Tot i que encara està en format esborrany la proposta de reducció i d'ajustaments dels models salarials dels funcionaris ja té les xifres i les decisions preses i es preveu que en 15 dies estigui finalment acabada en format de projecte de llei. Ja s'ha optat pel model que s'aplicarà, el percentatge de retallada a partir d'un determinat sou i també els treballadors a qui els afectarà i per tant l'estalvi. Està tot calculat i a punt d'aplicar-se ja que les mesures anunciades es preveu que entrin en vigor a partir del proper 1 de gener. En un principi la retallada més alta va dirigida cap aquells que també tenen els sous més elevats. Concrentament es tracta de la reducció de fins el 10% per als sous més alts de 6.000 euros. Segons els càlculs del Ministeri de Finances i Funció Pública són 24 funcionaris als que els afectarà aquesta retallada.

La resta de tisorades aplicades són les ja previstes fins el 5% per a aquells que cobrin a partir de 3.000 euros, que estan quantificats en 147, i fins al 6,5% els que cobrin més de 3.000, que en seran la gran majoria dels funcionaris afectats, que són 441. Segons un símil fet pel mateix Ministeri, una persona que cobra 6.715 euros nets al mes cobrarà 746 euros menys al mes. En canvi un sou de poc més de 3.000 euros veurà reduïda la seva nòmina en 170 euros.

L'impacte econòmic que pot tenir la retallada salarial dels funcionaris amb l'ajustament dels seus sous en el model combinat, que sembla ser serà el que definitivament ha decidit l'Executiu, serà de més de tres milions d'euros, només amb la rebaixa de les nòmines. Una altra cosa serà el que s'estalviaran amb els triennis i els complements, que amb les nòmines arribarà a sis milions d'euros. Així ho reflecteix en un document en el que el Ministeri de Finances i Funció Pública va fer els seus càlculs, tenint en compte l'ajustament dels salaris en un model combinat.

Es tracta d'uns càlculs on des del Ministeri de Finances i Funció Pública calculen que l'estalvi en el Govern i en l'Administració de Justícia pot arribar a 1.884.422 euros, i la retallada de sous de funcionaris d'altres organismes suposaria un estalvi de 1.284.177 euros.

Des de la Plataforma de Funcionaris s'ha convocat una assemblea general per al proper dia 25 on estudiaran les accions a prendre davant d'aquesta mesura, que manifesten no ha estat consensuada amb els treballadors.

ELS ORGANISMES AFECTATS / En aquest sentit val la pena reparar en el concepte d'altres organismes, ja que fins ara semblava que només es parlava dels funcionaris que treballen a l'edifici administratiu del Govern i dels cossos especials. En aquest concepte el Ministeri té en compte la retallada a personal de les parapúbliques i d'altres ens amb funcionaris. En concret són la CASS, INAF, STA, FEDA, EFPEM, Institut d'Estudis Andorrans, Residència Solà d'Encalar, Universitat d'Andorra, RTVA, Ramaders d'Andorra, Andorra Turisme SAU, el Centre de Tractament de Residus. Andorra Desenvolupament i Inversió SAU, l'Escola Sagrada Família, el Col·legi Sant Ermengol i l'Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT