PUBLICITAT

Salut no ha complert cap promesa en el tractament de la diabetis

  • La Unitat de Diabetis, el carnet del diabètic i el cobriment de la CASS, a l'espera
P. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Eduard Reinoso, president de l'Associació de Diabètics d'Andorra. Foto: TONY LARA

Si fins i tot ja s'havia anunciat que estava creada, però realment tot hi haver un cartell a l'Hospital que ho anuncia, mai ha començat a funcionar. La Unitat de Diabetis és una de les primeres prioritats que té el Ministeri de Salut, i així ho han manifestat en reiterades ocasions, des del Govern anterior i des de l'actual. Tot i això, encara no s'ha donat cap pas efectiu al respecte. Avui, Dia Mundial de la Diabetis, cal fer memòria d'aquestes necessitats.

Des d'aquest departament específic a l'Hospital que suposarà una coordinació de tots els professionals mèdics en el tractament dels diabètics, al carnet del diabètic, que es preveu sigui la prova pilot per fer carnets d'altres patologies, així com una guia educativa per als col·legis per informar de la malaltia i el cobriment de certs tractaments per la CASS, són les qüestions que estan en la llista d'espera de Salut.

Fa 30 anys un diabètic havia de marxar del país per seguir un tractament mèdic. Ara però, els professionals mèdics al país sí que poden tractar aquests tipus de malalts. Falta, però, la reorganització del sistema per tenir una atenció més acurada.

Ara que es parla tant de l'estalvi sanitari, i tal i com han comentat els responsables de Salut en reiterades ocasions, aquesta Unitat de Diabetis reduiria el cost sanitari al tenir una coordinació de totes les proves mèdiques que s'ha de fer el pacient diabètic.

Ara per ara, no tots els medicaments i tractaments dels diabètics tenen una cobertura total per part de la CASS. És per aquest motiu que des del col·lectiu de diabètics s'ha reclamat el cobriment de la bomba d'insulina (un tractament que a través d'un catèter administra insulina a l'organisme) que a països com a Espanya, ho cobreix la seguretat social.

Davant d'aquestes mancances i necessitats, els diabètics en Andorra tenen, ara per ara, un punt de referència per poder informar-se. Es tracta de l'Associació de Diabètics d'Andorra, creada fa més de dos anys, que compta amb més de 80 socis, i que intenta informar a tots els malalts i familiars de diabètics sobre la informació i sobre els neguits que hi tenen.

El seu president, Eduard Reinoso, que a més és nutricionista, explica que la bona educació diabetológica és la que comporta «poder portar una vida normal i sense límits». Reinoso destaca que hi ha esportistes d'alt nivell que són diabètics i que per aquest motiu s'ha de trencar els falsos prejudicis que es tenen de la diabetis.

GUIA PER A L'ESCOLA / De fet, en aquest sentit, des de l'associació i juntament amb el Govern s'havia dissenyat una guia destinada a les escoles per poder educar als docents sobre aquesta educació. En moltes ocasions nens diabètics no se'ls permet anar a excursions per no tenir coneixement del tractament a seguir.

Aquesta guia, que ja tenia el redactat i disseny practicament acabat encara no ha vist la llum i s'espera que es pugui publicar el més aviat possible.

Des de l'Associació de Diabètics d'Andorra i amb el contacte que tenen amb la catalana, s'han celebrat diverses trobades i colònies d'estiu.

Segons un estudi realitzat a Espanya, el 13,8% dels espanyols majors de 18 anys són diabètics. En xifres absolutes la diabetis afecta a 5,3 milions de persones, i el 43% ho desconeixien. Per aquest motiu, i pels perills que pot provocar a diferents òrgans no rebre cap tractament, des del col·lectiu de diabètics adverteixen de la importància de la prevenció. Una qüestió que serà avui el fil argumentatiu de tots els actes previstos per celebrar el Dia Mundial de la Diabetis. De fet, al Consell General se celebrarà una jornada d'especialistes en la matèria que parlaran de la diabetis en les diferents etapes de la vida. Per altra banda, també hi haurà en diferents llocs punts on des de l'associació s'oferiran controls gratuïts de glucèmia.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT