PUBLICITAT

Besolí lamenta la poca implicació de la ciutadania amb el congrés de Gastronomia

  • Assegura que havent vist la rebuda que ha tingut la iniciativa no la tornaria a repetir
  • El director del congrés diu que els cuiners es "mereixien una sala plena de gom a gom"
13112011cuina
El maridatge d'Estruch i Rossi ha comptat amb la participació d'una nena del públic. Foto: ANA / M. S.
El director del primer congrés Gastronòmic d'Andorra la Vella, Marcel Besolí, ha lamentat que hi ha hagut poc suport als cuiners andorrans que han obert el certamen aquest matí. Besolí ha assegurat que havent vist la rebuda que ha tingut el congrés no el tornaria a repetir, ja que ha tingut un cost molt elevat, 120.000 i ha suposat un esforç molt gran. En aquest primer dia han passat pel centre de congressos unes 650 persones segons l'organització.

El director del primer congrés Gastronòmic d'Andorra la Vella ha estat crític en el primer dia d'arrencada del certamen. "He trobat poc suport als cuiners andorrans", ha lamentat Besolí. Ramon Saspluguas i Carles Flinch han estat els encarregats d'obrir la jornada gastronòmica aquest matí. El director del congrés ha dit que ambdós cuiners es "mereixien una sala plena de gom a gom sent el seu primer congrés i aquí hem fallat", ha reconegut Besolí. Tot i reconèixer que s'ha treballat molt des del punt de vista comunicatiu, Besolí ha sostingut que la resposta no ha estat la merescuda.

Davant d'aquest escenari, Besolí ha assegurat que "en aquests moments no hi ha ganes de donar continuïtat al congrés perquè no ha tingut el suport que m'esperava". Aquestes jornades gastronòmiques que han començat aquest diumenge i acaben aquest dimarts han tingut un cost de 120.000 euros, que s'han finançat amb diner privat i "molt d'esforç", ha explicat Marcel Besolí.

El director del certamen s'ha mostrat molest amb la societat andorrana. "Som egoistes i hem de començar a pensar en Andorra". En aquest sentit, Marcel Besolí ha dit que a "Andorra li hem de tornar el que ens ha donat durant 30 anys, ha estat un país que ens ha donat riquesa, qualitat de vida i l'hem exprimit com una taronja".

Després de veure la resposta de la societat andorrana en aquest primer congrés gastronòmic, Besolí ha reclamat més implicació dels patrocinadors, de la societat, del poder econòmic i de tota aquella gent que ha tret molt partit del país. Besolí ha afirmat que en temps de bonança econòmica tot funciona però, en temps de vaques magres ha demanat implicació, ja que ha dit: "Andorra l'hem assecat nosaltres i l'aigua que li hem tret ara li hem de tornar", ha demanat. En aquest primer dia de la jornada gastronòmica han passat pel centre de congressos unes 650 persones segons ha explicat l'organització.

La dona, l'encarregada del boom del còctel
D'altra banda, el responsable del Dry Martini, Javier de las Muelas, ha estat l'encarregat de clausurar, aquest diumenge el vespre, la primera jornada del congrés gastronòmic d'Andorra la Vella amb una classe magistral sobre el Dry Martini. Abans de l'arribada de l'especialista en còctels s'han fet diversos tallers de cuina, uns dirigits als més petits de casa on  han pogut manipular diversos aliments per crear plats imaginatius, i també hi ha hagut tallers pels adults i que han pogut  tastar els diferents plats cuinats pels xefs.

En el seu torn, Muelas ha reconegut que "estem vivint un moment molt màgic del còctel". Sembla a ser que aquest combinat de begudes no s'ha ressentit de la crisi perquè segons l'especialista en còctels és "un glamour assequible".

Muelas ha reivindicat que la cocteleria també és gastronomia. I a Andorra com a molts altres països del món ha aparegut, des de fa uns quatre anys, una certa inquietud entorn al còctel. El responsable del Dry Martini ha explicat que les dones han estat les responsables del boom del còctel, ja que aquest combinat prové "d'un veure més intel·ligent, amb una quantitat més baixa d'alcohol i acaba sent un drink més conversador". L'especialista en còctels ha fet una ponència dinàmica, on ha ensenyat diverses creacions de còctels i ha parlat de la cultura del servei, és a dir, del que implica el bon servei perquè la gent s'animi a treballar i a fer-ho bé.
Al matí, el Centre de Congressos d'Andorra la Vella s'ha convertiten una gran cuina on els professionals del país i de fora han elaborat diferents plats amb productes locals com la Bruna d'Andorra, les trumfes o la truita de riu. Els participants han recuperat també receptes tradicionals dels padrins que han adaptat al seu temps, fent un homenatge a les generacions passades. Els cuiners han indicat que la cuina d'Andorra té un valor molt alt i que ha de ser un referent turístic. "La gent ha de saber que aquí hi ha coses molt bones i que s'hi troba de tot" ha dit la cuinera Montse Estruch.
Els cuiners andorrans Carles Flinch i Ramon Sasplugas han estat els encarregats d'obrir el congrés Andorra la Vella Gastronòmica que se celebra fins dimarts al Principat. L'escenari triat per la primera jornada ha estat el Centre de Congressos de la capital, on s'hi ha instal·lat una cuina perquè els cuiners locals i de fora puguin oferir una mostra de la seva tasca al capdavant dels seus restaurants amb productes autòctons com la Bruna d'Andorra o les trumfes. Flinch ha cuinat una cua de vedella estofada a la carbonada, amb una salsa a base de cafè irlandès i puré de patates. Un plat que, com ha explicat Flinch, tan pot servir com a plat principal com per a aperitiu per la seva presentació. Per la seva part, Sasplugas ha volgut fer un homenatge al seu avi i cuinar una truita a la andorrana, recuperant la cuina tradicional de les valls. 

Tant Sasplugas i Flinch, com la cuinera que ha pres el seu relleu a la jornada, Montse Estruch, han valorat positivament aquest tipus d'esdeveniments per promoure la gastronomia del país. Segons Estruch, "la gent ha de saber que aquí hi ha productes molt bons i que s'hi troba de tot". En la mateixa línia, Ramon Sasplugas ha indicat que el congrés ajudarà a que "es provin productes d'aquí, que coneguin la nostra cuina i vegin que a Andorra s'hi menja molt bé". També Carles Flinch ha destacat la satisfacció dels cuiners de poder servir als seus clients productes locals, "és una fardada", ha dit.

Sobre el futur del certamen, el xef d'El Celler d'en Toni ha manifestat que "ara que ja s'ha fet el primer, la seva continuïtat és important". I de cara a properes edicions, Ramon Saspluga ha proposat incloure un extractor per poder cuinar els plats sencers en directe. A més d'aquest esdeveniment, Saspluga ha posat èmfasi en la necessitat de distribuir les promocions al llarg de l'any per no solapar els actes de tot el país, dels comuns, etc.

La segona intervenció culinària del dia ha anat a càrrec de Montse Estruch del restaurant El Cingle, que ha fet un maridatge amb el cuiner italià Alessi Rossi, que treballa al llac de Como a Lugano (Suïssa). Junts han fet una reinterpretació de la pasta tradicional italiana amb productes andorrans. A continuació, amb Patrick Mariot del restaurant La Cúpula, ha parlat sobre la cuina dels hotels i la cuinera mediàtica de la gent gran, la Quima, ha compartit la seva recepta del Coque au vin i ha animat a recuperar les receptes tradicionals de les padrines.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT