PUBLICITAT

Iniciats els tràmits per crear la llei d'auditoria, clau per a l'obertura

  • El Col·legi d'Economistes reclama la regulació de la professió abans que Andorra obrigui les portes al mercat
P. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Xavier Prats, a l'esquerra, en unes jornades d'economistes, en una imatge d'arxiu. Foto: EL PERIÒDIC

Una llei d'auditoria és necessària. Ajudarà a donar transparència en el context d'obertura econòmica que és vol encetar. Això ho tenen clar tant des del Col·legi d'Economistes com des de l'Executiu. Ara, només falta donar forma aquest text legal, que segons asseguren els professionals no ha de ser complicat perquè es tracta d'adaptar-se a la normativa europea. Els economistes també preveuen que aquesta obertura al mercat internacional hauria de fer-se després de la regulació de les professions liberals, com és la seva, perquè si es fa sense regular-se, suposarà l'entrada de professionals a exercir certs treballs sense haver estat regulats.

El degà del Col·legi d'Economistes, Xavier Prats, explica que les lleis andorranes «ja parlen de l'obligatorietat d'auditar certs tipus de societats, però aquestes auditories no es podran fer fins que no hi hagi una llei d'auditoria», remarca Prats. Segons els economistes tenir una reglamentació en aquest aspecte «dóna transparència de cara a l'exterior», fent esment a l'obertura econòmica que comença a promocionar-se des de l'Executiu.

La regulació en temes d'auditoria a través d'una llei suposarà «regular qui pot auditar, els requisits que han de complir els professionals, la formació i l'experiència, així com tota una sèrie de paràmetres que ha de complir l'auditor», explica el degà dels economistes.

En aquest sentit des del mateix col·legi es reconeix que per ser auditor no cal una formació específica d'economista, sinó una d'auditor, però això s'ha de marcar en el text legislatiu. És per aquest motiu que des del Col·legi d'Economistes s'ha creat una comissió específica d'auditoria encarregada de treballar en aquest aspecte i amb l'objectiu de redactar un document que contingui les línies directrius que hauria de contemplar la llei d'auditoria. Aquest redactat es preveu traspassar-lo al Govern perquè es tingui en compte a l'hora de la creació de la llei.

En aquest aspecte el col·lectiu d'economistes s'ha reunit amb el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, i han acordat que aquesta normativa hauria d'entrar a formar part del cos legislatiu andorrà.

REGULACIÓ DE LA PROFESSIÓ / Tant la llei de l'auditoria com la regulació de la professió liberal dels economistes són dues qüestions que el col·lectiu reclama que es puguin fer abans de l'obertura econòmica.

Des del passat mes de desembre el Col·legi d'Economistes d'Andorra va presentar els seus estatuts al Consell General. A l'igual que moltes de les professions liberals, i amb el canvi del Govern, s'està a l'espera que siguin regulades les seves professions mitjançant lleis.

Des d'aquest sector «no entendríem molt bé que s'obrís una professió liberal sense que estigués regulada abans», explica el degà dels economistes.

Si s'obre l'economia sense regular aquesta activitat suposarà l'establiment a Andorra d'una sèrie d'economistes sense tenir regulada la professió.

Fins ara, no hi havia cap pressa en reclamar el reconeixement i la regulació de la professió, però davant de l'interès pronunciat per part dels responsables de l'Executiu de la necessitat d'obrir el mercat, els economistes i d'altres professions liberals reclamen la regulació de les seves professions abans d'aquesta obertura ja prevista.

Regular una professió liberal suposa primer reconèixer l'existència del col·legi professional, i aquest el que fa també és regular tota la part deontològica. «A més tothom haurà d'estar degudament col·legiat per exercir la professió d'economista i després hi ha una segona part, que és la regulació de la professió de l'economista. Qui pot fer d'economista, quines funcions pot exercir i quins drets, etcètera. En l'actualitat no és obligatori estar col·legiat per exercir d'economista», va detallar el degà d'aquest col·lectiu.

Amb els estatuts que van ser presentats al Govern, els economistes pretenen remarcar aquesta obligatorietat. La de què l'economista que vingui de fora hagi de formar part del Col·legi per poder exercir. Un requisit que ja existeix a les regions veïnes.

Per tot plegat, i tot i que per part del sector d'economistes valoren positivament que Andorra obri les portes al mercat econòmic, reclamen que aquestes regulacions es facin abans pel bon funcionament.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT