PUBLICITAT

Fadea demana l'accés gratuït a instal·lacions esportives comunals

  • L'entitat defensa que facilitant la pràctica d'esports als discapacitats es pot reduir la despesa de la CASS
ÈLIA ORTS GARRI
ENCAMP

La Federació Andorrana d'Esports Adaptats (Fadea) –antiga Federació d'Esports per a Minusvàlids– demana l'accés gratuït a les instal·lacions esportives públiques per als seus associats, o si més no, més facilitats. Argumenten que amb aquest gest, el Govern i la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) podrien reduir la despesa, ja que amb la pràctica d'esport es retarden els problemes de salut.

El president de Fadea, Jordi Caselles, va exposar que s'hauria de mirar de fer una «tarja rosa», com tenen als països veïns, amb la qual els seus federats poguessin accedir gratuïtament als poliesportius comunals.

La petició no és en va. Casellas argumenta que hi ha estudis de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) que proven que la pràctica esportiva «obre la ment i tens menys problemes psicològics i físics». I en el cas de persones amb discapacitat, si no es belluguen, «encara s'atrofien més». Això, a la llarga repercuteix a les arques de la Seguretat Social.

Fadea entén que «no és un problema dels comuns», però segueix la teoria dels «vasos comunicants». D'aquesta manera, el president de la federació argumenta que «com més a la una es pugui anar amb això», i més tenint en compte l'estat actual de les finances, doncs «si la CASS s'estalvia alguna cosa amb això», ja és positiu. Casellas afegeix que «a nivell de comú, no els representa cap inversió, perquè només és obrir la porta per poder fer esport».

Encara hi ha un altre argument vàlid per demanar la gratuïtat d'accés a les instal·lacions esportives públiques: «les persones amb discapacitat tenim un nivell adquisitiu precari, moltes d'elles, doncs que no sigui un fre per poder practicar esport».

Tampoc és que el col·lectiu que es beneficiaria de la mesura sigui molt extens. «Estem parlant, ara mateix, d'una trentena de persones», va assegurar Caselles, que calcula que «tirant molt llarg, sent molt optimistes», podrien ser entre una cinquantena i el centenar de persones. El president de Fadea fa els seus càlculs a partir del cens de discapacitats, en el qual es compten 2.374 persones. D'aquestes, són 488 les que tenen un grau de discapacitat igual o superior al 33%, segons la Comissió Nacional de Valoració (Conava). És aquest col·lectiu el que pren de referència, i calcula que es pugui convèncer per practicar algun esport un 10% o 20%. Així, «com a molt podem estar parlant de 50 o 100 persones».

LA POSICIÓ DELS COMUNS / Des de Fadea s'han anat visitant els comuns exposant-los la proposta. «La col·laboració de l'administració inicialment està oberta», assegura Casellas, «però falta acabar d'empènyer-los». «Ens fan fer voltes», va explicar el president. D'entrada els «sembla bé la idea» i comenten que s'ho han de mirar, «però ja fa no sé quants anys que s'ho miren», ironitza Casellas.

El Comú d'Encamp s'havia posicionat a favor i s'havia de passar per junta de govern, segons els van explicar a la federació, però «tampoc ho tenim oficialment», i ara «s'haurà de tornar a plantejar als nous». A Andorra la Vella reben tracte de federació i gaudeixen del 50% de descompte. En aquest sentit, Casellas va manifestar que no es pot considera Fadea com una federació esportiva normal, ja que tampoc hi ha clubs i el seu caràcter és ara més social i no tant competitiu.

«La idea seria que no miréssim tant els calés d'aquest accés als poliesportius i miréssim més el donar aquesta oportunitat i el que cap dels anys s'estalvia en salut», va sentenciar Casellas, que va afegir que només «demanem unes instal·lacions que ells [els comuns] ja tenen un cost assumit».

Entrevista a Jordi Casellas:«És un bé, normalitzar-los i que no se'ls vegi amb inferioritat»



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT