Victòria extravagant

• El Poliesportiu viu un duel amb un encert en atac del River més que millorable i una defensa salvadora
R. M. S.

Lucas i Flis lluiten per la posició, però en realitat ballen al son del partit. Foto: TONY LARA

Quan falta tota la jornada per disputar, el River és líder. És gairebé irrellevant, però queda maco. El que no va ser maco, ni molt menys, va ser el matx d'ahir al Poliesportiu, on els andorrans van guanyar pels punts però no mai per KO en un partit en què l'encert local –i visitant– de cara a cistella va ser com a mínim per lamentar. Tot i això, triomf clar en el marcador: 66-48. Però anotin la dada: 8 de 28 en tirs de tres per al River. Tot plegat, extravagant.

L'equip de Peñarroya va començar bé. De fet, de seguida es va situar 6-0 i fins i tot va mantenir aquest resultat. Però això és real de totes, el que vol dir que ni el River sumava més, ni els gallecs aportaven en atac. La defensa local, ferma amb la seva mentalitat del tècnic de què els partits es guanyen des del darrere, mantenia el tipus davant un inoperant Leyma, que no semblava del nivell idèntic que deien els números comparatius entre els dos conjunts fins al partit d'ahir. Quan els espanyols van entrar en el matx, va ser amb un triple, i llavors el River es va haver de posar les piles. Isma Torres va marcar les diferències amb dues jugades seguides, i el matx va entrar en la dinàmica calcada del primer duel a casa contra l'Oviedo. El rival, sense encert i amb molta pressió defensiva d'un River que, amb tot, es va anar diluint amb el pas dels minuts. El primer quart va acabar 18-10 després que els andorrans fins i tot es posessin deu punts per sobre gràcies a una bona jugada de lluita de Flis, que semblava en forma en matèria rebotejadora, amb set rebots a la mitja part –nou al final del matx.

Però abans havia de passar un segon quart en què el River es va mostrar més irregular. Tot i que al descans van marxar amb nou punts d'avantatge (27-18), les sensacions eren estranyes perquè els homes de Peñarroya estaven massa fora de situació, amb un encert de cara a cistella molt pobre: 10 de 24 en tirs de dos i –aquí estava el problema– un de 10 en llançaments triples. Aquest desastre estadístic es compensava amb 26 rebots, dels quals 13 defensius. I ja se sap el missatge de Peñarroya: defensa i defensa per guanyar. Una mica com a Plasència la passada setmana, amb molts tirs fallats, però amb molta compensació al darrere.

El tercer quart es va iniciar amb un nou tir de tres, ara de Bavosi, tot sol, de nou al ferro, i així continuava la història. Però quan diem que tot seguia igual, ens referim en global, és a dir que el Leyma era inoperant també en atac, i així el River anava fent. De fet, es va agafar un màxim avantatge d'11 punts amb el 31-20 després d'un contratac completat per Edu Jiménez.

Era el moment de la muntanya russa: El River va semblar despertar des dels 6,75 amb triples de Pablo Sánchez, que trencava el malefici, i un de Flis. Però també el Leyma s'unia a la festa com si només aquests minuts del tercer quart tinguessin llicència, tots dos equips, per encertar. Així del 34-23 es va passar al 34-29, però com que estava tothom en ratxa, Flis es va agafar la cosa seriosament i, amb Bavosi, van posar el 42-29 que deixava tocats als gallecs. Pura muntanya russa.

El parcial acabava 42-33 per als locals, i l'inici del quart definitiu va semblar trencar el matx amb una cistella de Bavosi i un triple de Flis que s'animava a sí mateix . El 47-35 es va fer més gros amb un altre triple, ara de Bavosi (50-37), i Jimix s'afegia al festival que tant havia tardat en arribar amb una altra bomba de tres: 53-39. El Poliesportiu semblava que embogia davant de les rareses que veia. La feina estava feta, i el ritme va abaixar tant que el pavelló es va glaçar. Passaven els minuts directes al final i gairebé res ocorria a la pista, excepte el que ja s'havia vist: control defensiu, encert en atac però sobretot desencert. I calma. Ara sí, molta calma. Perquè a falta de jugar-se la resta de partits, el River és el líder. De l'extravagància.