PUBLICITAT

Dukan: «És una catàstrofe fer règim quan no és necessari»

  • El conegut doctor francès exposa les «virtuts» del seu mètode davant el públic andorrà
ÈLIA ORTS GARRI
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Dukan presenta el seu mètode al Centre de Congressos de la capital, ahir. Foto: TONY LARA

El prestigiós doctor i nutricionista Pierre Dukan va visitar ahir el país per presentar el seu mètode per perdre pes i no recuperar-lo després, que és la clau de l'èxit de la dieta al seu parer. Malgrat ser l'autor d'un mètode seguit per uns 24 milions de persones arreu del món, amb el qual vol ser «ambaixador» de la lluita contra una de les malalties més esteses al món occidental –gairebé la meitat de la població pateix sobrepès o obesitat, que el reconegut doctor francès creu que pot arribar a ser «l'assassí en sèrie número 1»–, Dukan adverteix que «és una catàstrofe fer règim quan no és necessari». I més quan s'és jove. El doctor francès va explicar el seu mètode a Andorra convidat per MoraBanc i Advance Medical.

Dukan és el primer en reconèixer que la seva dieta «no està feta» per perdre un parell de quilos, i que per treure's de sobre aquests grams de més amb moviment, la pràctica d'esports és suficient. En aquest sentit, alerta del perill de seguir dietes quan no és necessari: quan es fa règim, el cos no n'és conscient i la seva reacció és de protegir. Així, absorbeix tots els aliments ingerits –de normal n'hi ha que s'evacuen sense més– i genera reserves, evita gastar energies i baixa la temperatura corporal, per exemple. Això fa que de seguida es recuperi el pes perdut en deixar la dieta.

De la mateixa manera, recomana sempre, i sobretot quan es considera que s'han de perdre set quilos o més, consultar-ho amb el metge i fer el règim sota la seva supervisió.

EL MÈTODE DUKAN / Aquest règim es divideix en quatre fases. La primera és «d'atac», va qualificar-la el seu creador. Durant uns dies, de tres a set en funció del pes a perdre, només està permès ingerir aliments del grup de les proteïnes. No hi ha limitació de quantitat, cosa que evita la primera «frustració» de la gent en fer règim per perdre temps, que és passar gana.

Després de perdre dos quilos amb facilitat, comença la segona fase, en la que a més de proteïnes també es poden menjar verdures. Aquesta segona fase s'allarga fins arribar al pes personal ideal –que depèn de molts factors: edat, sexe, estructura òssia, etcètera–. A la tercera fase, «de consolidació», s'introdueixen la resta d'aliments en petites quantitats. Aquesta s'allarga durant deu dies per cada quilo perdut, i permet «construir l'escala alimentària» de Dukan, de set esglaons: la «necessària» proteïna; «l'essencial» verdura; la fruita; el pa; el formatge; la fècula i hidrats de carboni; i un àpat «de gala». Durant aquests dies «s'aprèn la importància dels aliments» i «s'adquireixen reflexes», segons Dukan. És una «reeducació» alimentària.

I a partir d'aquí comença la quarta fase, «la resta de la vida», en la que ja es pot seguir una dieta normal i equilibrada, seguint però tres regles: un dia a la setmana, fixat, tornar a la primera fase; caminar durant 20 minuts cada dia; i menjar tres cullerades de segó de civada, que ajuda a reduir la sensació de gana i a que els intestins absorbeixin un 5% menys d'aliments.

Dukan reconeix que el seu mètode és «desequilibrat», però entén que el perdre pes és «una guerra», i per guanyar, cal prendre «riscos».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT