PUBLICITAT

La transformació ecològica de l'economia

  • Un miler de delegats d'una cinquantena de països -entre els quals, Andorra- es donen cita per buscar solucions «verdes» a la crisi
EVA ARASA
PARÍS

Periodic
Escoda, presidenta dels Verds d'Andorra, amb Cécile Duflot, ahir. Foto: E. A.

Una cinquantena de partits verds provinents de països diferents. 1.000 delegats reunits a París aquest cap de setmana per afrontar, des de l'ecologia, els reptes que planteja la crisi financera, econòmica i social en què està sumida Europa. Una crisi «sense precedents», tal com la va qualificar ahir la secretària nacional d'Europe Ecologie - Les Verts, Cécile Duflot, i que requereix «solucions solidàries» per evitar una fractura social irreparable. Aquestes propostes són les que haurà de recollir la Declaració de París, un document que s'està debatent aquests dies en el si del 4t Congrés dels Verds Europeus (European Greens Congress), en el qual participen també els Verds d'Andorra.

Una delegació andorrana formada per la presidenta dels Verds d'Andorra, Antònia Escoda, i el vicepresident, Josep Mas, s'ha desplaçat aquest cap de setmana per participar en el Congrés dels Verds Europeus, que se celebra sota un lema prou significatiu: La sortida verda de la crisi: cap a una Europa estable, justa i sostenible.

Poc abans de l'obertura de la sessió plenària, i en declaracions als mitjans de comunicació, Duflot va alertar de la necessitat que els polítics europeus, en el seu conjunt, s'esforcin a trobar solucions a una crisi que, d'acord amb la Declaració que estan preparant els Verds Europeus, «té el potencial d'accelerar la destrucció de la cohesió social i la desintegració política del continent». Duflot contraposa «la ideologia ultraliberal, que promou la competició de tots contra tots, sense restriccions» a «la transformació ecològica de l'economia» que proposen els Verds i que passa per construir una Europa solidària i sostenible des dels punts de vista econòmic, mediambiental i social.

El debat de l'energia

La «tensió social» que s'ha fet palesa a diferents països d'Europa –Duflot va mencionar específicament Irlanda, el Regne Unit i Grècia– és la conseqüència lògica de la «desesperança» en què viu bona part de la població, segons va apuntar la secretària nacional dels Verds francesos. Però els Verds Europeus volen abordar la crisi des d'una perspectiva global, no només econòmia o social, per la qual cosa aposten clarament per «la transformació energètica d'Europa». És més, aquesta transformació, de l'energia nuclear a les energies renovables, s'entén com una oportunitat de generar nous llocs de treball, tal com va assenyalar l'eurodiputada alemanya Rebecca Harms, posant com a exemple el que ha passat al seu país des que el parlament federal va aprovar l'abandó definitiu de les nuclears.

La Declaració de París pretén traçar les línies mestres d'un «Green New Deal per a Europa»: un conjunt de propostes polítiques per fer front, alhora, a l'escalfament global i la crisi financera. El repte, per als Verds Europeus, és tenir una presència important a les institucions, nacionals i europees, per fer sentir la seva veu i avançar en aquest sentit.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT