PUBLICITAT

El raonador demana al CSJ reduir els terminis de la presó preventiva

  • Les famílies no poden accedir als comptes bloquejats i, molts cops, la pena és inferior a la privació ja complida
P. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Josep Rodríguez, Raonador del Ciutadà. Foto: TONY LARA

La institució del Raonador del Ciutadà ha tramès un suggeriment al Consell Superior de la Justícia (CSJ) sol·licitant la reducció dels terminis de presó preventiva en favor dels interns i fonamentalment de les seves famílies. Segons va explicar el raonador, Josep Rodríguez, aqueta petició respón a les reivindicacions realitzades pels mateixos interns del centre penitenciari de la Comella, però també vol donar solució a situacions problemàtiques en les què viuen les famílies dels presos, al tenir els comptes bancaris bloquejats perquè estan a noms dels detinguts, i sense poder tenir liquiditat per al dia a dia. Altres de les injustícies que comporta els terminis llargs de la presó preventiva, és que, s'ha donat algun cas en el que la pena finalment sentenciada és inferior al temps ja complert entre reixes.

En l'actualitat són vuit els interns que estan en règim de presó preventiva, segons va assegurar Rodríguez. Aquests, però també d'altres interns són els que han transmès al raonador aquestes inquietuds. Per aquesta raó, des de la institució es vol demanar que s'agilitzi la justícia en aquest sentit per a què les persones en règim de presó preventiva estiguin el temps més reduït possible sota aquest règim i així que les famílies puguin disposar dels mitjans econòmics necessaris.

Aquesta demanda també respon a una altra mancança de funcionament que és detectada des de la institució que defensa els drets dels ciutadans davant de les institucions de l'Administració. Es tracta de l'ajustament entre el temps de la presó en règim de preventiva i la negació de llibertat quantificada en la sentència. Segons assegura el Raonador, es donen casos on el temps de presó dictada en la sentència és inferior al que ha passat l'intern en règim de presó preventiva. Un desajustament de temps que no té solució retroactiva i que suposa un perjudici per als interns.

CONFIANÇA EN EL CANVI / Rodríguez va remarcar que aquests fets problemàtics ja fa temps que vénen sent reclamats per part dels presos de la Comella. Tot i això, Rodríguez confia en què la nova composició dels membres del Consell Superior de la Justícia, que van jurar el càrrec el passat dia 4 de novembre, encapçalats per Enric Casadevall com a president, «pugui influir» per agilitzar els tràmits judicials per reduir aquests terminis de presó preventiva.

El raonador visita sovint els interns del centre penitenciari de la Comella, a sol·licitud dels mateixos presos. Rodríguez explica que de tota la sèrie de problemàtiques exposades pels presos són de tipus familiar i «són queixes de condicions que pateixen en la presó derivades de la situació de privació de llibertat».

Per altra banda, cal destacar que la institució del Raonador del Ciutadà ha creat perfils a les principals xarxes socials, Facebook i Twitter, en les quals informa de les seves accions i s'ofereix com a mitjà per a que els mateixos ciutadans puguin expressar publicament les seves queixes en contra de les institucions de l'Administració pública.

El Raonador del Ciutadà vetlla perquè les institucions públiques s'adeqüin als principis fonamentals de defensa i protecció dels drets i les llibertats contemplades en la mateixa Constitució.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT