PUBLICITAT

L'any que ve, amb Simfònica

  • El concurs de piano agafa embranzida per fer el 2012 el salt de qualitat i recuperar la periodicitat anual
A. L.
ESCALDES-ENGORDANY

Confirmat: el concurs internacional de piano tornarà el 2012 amb renovada empenta després de l'any sabàtic que s'ha pres aquest curs. I ho farà, a més, amb un format renovat de dalt a baix i la participació d'una orquestra simfònica a la gala final del certamen. Una fita, aquesta d'enrolar una formació simfònica, llargament perseguida per Roser Palomero, l'ànima del concurs, i que li obrirà les portes de la Federació mundial de concursos internacionals, la Champions dels certàmens musicals. No només això: Palomero avançava ahir que l'edició del 2012 pot funcionar com a pista d'enlairament per a una nova era, fins al punt en endavant el concurs recuperi la periodicitat anual. La mala notícia és que la simfònica del Concurs de piano-Premi Principat d'Andorra no serà l'ONCA, sinó una formació estrangera el nom de la qual no va revelar però que ja està lligada. La veritat és que es veia venir, perquè el desencontre entre Palomero i Gerard Claret ve de lluny. De fet, la directora del concurs admetia ahir el fracàs de les tímides gestions que va engegar per temptejar una possible incorporació de l'ONCA: «No hi vam parlar directament, però sí que vam fer saber a la Fundació que buscàvem orquestra simfònica. I no hem tingut resposta positiva». Així que s'ha acabat la discussió.

En canvi, qui sí que ha contestat positivament és la soprano mexicana Cristina Ortega, que substitueix la traspassada Alicia de Larrocha com a madrina del concurs i que s'estrenarà aquest mateix curs en la Festa del piano, aquest monumental, inèdit cartell amb què Palomero ha volgut compensar l'any sabàtic que el certamen s'ha pres el 2011. Ortega, enrolada en aquesta aventura gràcies als bons oficis de la cantant mexicana Alondra, serà l'estrella de la Festa, que arrenca el 17 de novembre: deu dies consagrats al piano en què se succeiran concerts, conferències i classes magistrals, i que tindran com a colofó el recital que la soprano protagonitzarà el 26 de novembre a l'auditori del Palau de Gel de Canillo. Atenció al programa de concerts, amb sis propostes per a tots els gustos: els quatre guanyadors de l'última edició del concurs (els intèrprets russos Galina Txistiakova i George Voyloixnikov; l'alemany Leon Buche i la francesa Laura Sibella) amb la torna del mestre català Josep Maria Colom i una vetllada inèdita consagrada als joves pianistes del país –la cita, aquesta última, el 20 de novembre a l'auditori Claror lauredià. Alguna cosa es mou, i això és també bona notícia, perquè fins a la data la nul·la presència d'intèrprets nacionals havia sigut una de les lloses més pesades del concurs. I no s'acabava d'entendre, la veritat, en un país on si una cosa abunda són els alumnes de piano.

festa descentralitzada / Pel que fa a les conferències, el pianista Josep Maria Escribano impartirà la de la jornada inaugural, el 16 de novembre i amb Liszt com a protagonista, i el català Joaquim Garrigosa la segona i última, sobre la influència de Chopin en l'escola espanyola (23 de novembre). El cartell de la Festa es completa amb la classe magistral que el mestre rus Stanislav Poixekin, president del jurat del concurs, impartirà el 26 i el 27 de novembre a l'escola Harmonia. Val a dir que la Festa s'ha organitzat amb una lloable intenció descentralitzadora, de manera que la desena d'activitats previstes tindran lloc a sis de les set parròquies del país. La setena és la capital, que s'ha desmarcat del programa perquè, diu Palomero, «no els devia semblar prou interessant». Pel que fa al canvi de madrina i la desaparició de la coda «Memorial Alicia de Larrocha» que des del 2009 i durant dues edicions va tenir el Premi Principat d'Andorra, la directora va ser ahir tan lacònica com –si es pot dir així–políticamet poc correcta: «L'any passat encara vam tenir la família. Però havia arribat el moment d'agafar una altra dimensió». La desapareguda pianista catalana, que durant 14 anys va exercir com a presidenta d'honor del concurs, potser es mereixia un altre comiat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT