PUBLICITAT

Crèdit obre una nova línia per fomentar l'estalvi energètic en la rehabilitació d'habitatges

  • El finançament podrà arribar fins a cinc milions per a obres en habitatges que busquin l'estalvi d'energia i apostin per les renovables
10112011credit
La directora de l’Àrea de Banca Comercial de Crèdit Andorrà, Sílvia Cunill; el representant de la Taula de Gremis de la Construcció, Josep Cairó, i el representant del Col·legi d'Enginyers d'Andorra, Jordi Llovera, han parlat sobre la jornada del dia 25 de novembre. Foto: ANA / M. C.
En el marc de la jornada sobre Rehabilitació i eficiència energètica al país, el banc andorrà presentarà una nova línia de fins a cinc milions d'euros per finançar les obres de millora d'habitatges que busquin l'estalvi d'energia i apostin per les renovables. Així, a partir del pròxim 25 de novembre, Crèdit Andorrà oferirà préstecs a un preu més competitiu que d'altres productes. Segons ha explicat la directora de l'Àrea de Banca Comercial de Crèdit Andorrà, Sílvia Cunill, el Crèdit Ecoeficiència arribarà fins als 175.000 euros per projecte, amb una bonificació del 80% del pressupost i a tornar en un termini de sis anys. Tots els projectes hauran d'anar acompanyats d'una auditoria energètica.
Així ho ha anunciat aquest dijous la directora de l'Àrea de Banca Comercial de l'entitat, Sílvia Cunill, que ha detallat que el Crèdit Ecoeficiència bonificarà fins al 80% del pressupost i podrà arribar fins als 175.000 euros per projecte, "perquè volem que els propietaris també s'impliquin", ha dit. Aquest préstec s'haurà de tornar en un màxim de sis anys, temps durant el qual els usuaris podran amortitzar la inversió i pagar el deute amb l'estalvi que suposa la rehabilitació, segons ha explicat Cunill. El tipus d'interès serà d'euríbor anual +1,5% o +2% i per acollir-se a aquesta línia caldrà acreditar certs requisits, com una auditoria energètica i certificar la titularitat de l'edifici o immoble.

De moment, després de la Jornada sobre rehabilitació i eficiència energètica a Andorra, que se celebrarà el pròxim 25 de novembre, es posarà en marxa aquesta línia amb una dotació de cinc milions d'euros, amb l'objectiu "d'esgotar-la i poder-ne posar cinc més", ha afirmat la responsable de Crèdit Andorrà.

Segons ha explicat el representant de la Taula de Gremis de la Construcció, Josep Cairó, aquesta iniciativa vol sumar-se al projecte del Govern per la sostenibilitat i l'estalvi energètic, que està a l'espera de canvis en la legislació. Actualment, la inspecció tècnica per als edificis més antics té una part obligatòria amb mesures de seguretat i una altra de millores que aporta recomanacions per als usuaris. És en aquesta línia que serien útils préstecs com el Crèdit Ecoeficiència per finançar obres no obligatòries però que "poden aportar un gran estalvi i una millora de la qualitat de vida", ha dit Cairó. D'altra banda, la rehabilitació d'edificis també contribueix a millorar la imatge del país, sobretot de cara als turistes, segons el representant de la construcció. Així, aquestes iniciatives són "una porta oberta perquè Andorra millori la seva imatge, la qualitat de vida, l'estalvi i es creï una mica d'activitat econòmica, que és molt necessària", ha manifestat.

Com a dada rellevant, Llovera ha indicat que el consum mitjà d'una família és de 1.275 euros a l'any en electricitat, una xifra que es pot rebaixar fins al 90% amb l'aplicació de noves tecnologies energètiques. A més, segons ha afegit Josep Cairó, els nous elements d'il·luminació, tèrmics, etc ajusten costos ràpidament, pel que tenir un habitatge sostenible no implica uns costos inassumibles. Cairó però, ha fet èmfasi en la necessitat que l'hoteleria faci els canvis necessaris en aquest sentit ja que té un pes molt gran en la construcció i el turisme.

La jornada del dia 25 obrirà abordant la inspecció tècnica dels edificis, que suposa una revisió a fons per detectar els punts que no compleixen la legislació. A continuació, el Col·legi d'Arquitectes explicarà què suposa fer una rehabilitació i com es pot fer. Des del Col·legi d'Enginyers donaran exemples reals per informar de les inversions que s'han fet i de l'estalvi aconseguit. També es tractarà l'eficiència energètica des del punt de vista de les empreses de control i FEDA exposarà les iniciatives que està desenvolupant en aquest tema. La cloenda anirà a càrrec del ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, de qui esperen novetats sobre les modificacions pendents en la llei de rehabilitació, segons ha indicat aquest dijous Josep Cairó.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT