PUBLICITAT

Obligació de donar dues hores remunerades per exercir el vot

  • El PS qualifica la mesura de «populista i electoralista» i l'hostaleria diu que els torns garanteixen temps suficient
P. G. / E. O.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una urna en els darrers comicis generals Foto: TONY LARA

El consell de ministres va aprovar ahir un decret que obliga a concedir un permís retribuït de dues hores pels treballadors per exercir el seu dret a vot en les eleccions comunals de 4 de desembre. Aquesta és la primera vegada que s'adopta una mesura com aquesta, i malgrat que el Codi de Relacions Laborals, en el seu article 72, japreveu la possibilitat de lliurar permisos amb «el temps necessari perquè la persona treballadora pugui complir les obligacions cíviques o socials imposades per la llei o reconegudes pel costum».

El Govern considera «imprescindible facilitar l'exercici d'un dret polític fonamental com és el dret de sufragi» per a tots aquells assalariats de sectors amb activitat els dies festius, com són el comerç, l'hoteleria, les pistes d'esquí o d'altres serveis, segons justifica el decret un comunicat.

ENTRE LÍNIES DEL DECRET / Però la mesura té altres lectures, i malgrat semblar de lògica democràtica –la majoria de països la tenen regulada i l'apliquen de fa temps– no tothom la rep positivament, o llegeix altres coses entre les línies del decret.

Així, per la part de la patronal, el president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Xavier Altimir, va explicar que troba el decret com una «mesura normal, coherent, perquè els col·legis electorals estan oberts en hores laborals». «Ho trobo com una cosa normal i correcta», va sentenciar. Però no tot l'empresariat ho veu igual. Des de l'hostaleria, tot i que tenien previst analitzar-ho avui en Consell de Junta de la Unió Hotelera, el seu portaveu es va pronunciar posant el punt crític en aquesta mesura. En opinió personal d'Antoni Azurmendi, «anar a votar és un dret de cada ciutadà i una obligació cívica del particular, no de la feina». Segons el portaveu dels hotelers, en aquest sector hi ha establert un sistema de torns en el dia que deixa temps lliure al treballador per anar a votar. Cal destacar que el dia 4 de desembre coincideix amb el pont de la Constitució Espanyola i s'espera sigui un dia amb molta afluència de turistes. Tot i això, Azurmendi va manifestar que si es tracta d'un decret i d'una norma, «nosaltres no tindrem altre remei que assumir-lo».

Al seu torn, el president del Partit Socialdemòcrata, Víctor Naudi, d'entrada va qualificar la mesura com a «clarificadora», ja que el Codi de Relacions Laborals recull aquesta obligació dels empresaris de manera genèrica. Des d'aquest punt de vista, Naudi es va atrevir a valorar el decret com una «bona mesura». Però malgrat això, llegeix el decret com una mesura «oportunista, populista i electoralista», vist el calendari tan proper a les eleccions. Naudi va defensar que al ser un dret recollit i protegit per la Constitució, l'empresari ja està obligat a donar temps als treballadors per poder exercir-lo.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT