PUBLICITAT

Menys prestacions i reemborsaments, i pensions fixades

  • Les modificacions urgents, entrades ja a tràmit, preveuen estalvis de 850.000 euros només en la reducció del copagament
P.G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Cristina Rodríguez, ministra de Salut i Benestar i Carme Pallarés, directora de Recursos Sanitaris, en la presentació de la modificació de la llei de la CASS, ahir. Foto: TONY LARA

La tisorada sanitària ha arribat ja al sistema de salut andorrà. La modificació de la llei de la CASS, o el projecte de llei de modificació de la Llei 17/2008 de la seguretat social, aprovat ja pel Govern i entrat a tràmit parlamentari en format de mesures urgents comporta una reducció en els percentatges de reemborsament que fins ara la CASS tenia fixats a partir del 75%, a més de congelar pensions i disminució de prestacions. El Govern ja ha fet els seus càlculs i amb la devaluació de les prestacions a la branca general la seguretat social s'estalviaria 160.000 euros, i en les pensions 490.000 euros. Pel que fa a les prestacions l'estalvi arribaria a 800.000 euros.

Algunes de les mesures que suposen aconseguir sanejar els comptes de la seguretat social suposen retallada i més cost al ciutadà. De fet, entre les mesures que contemplen els 15 articles del projecte de llei de modificació de la llei de la Seguretat Social es preveuen congelar les prestacions superiors a 1.000 euros, rebaixar el percentatge de reemborsament d'alguns medicaments així com també dels tractaments i visites d'algues especialitats mèdiques, i pagar les baixes a partir del quart dia en comptes de fer-ho a partir del tercer com es fa en l'actualitat.

L'impacte econòmic que des de l'Executiu es preveu tingui a la branca general és que s'arribarà a un equilibri entre els nous ingressos i despeses. A més també s'espera que es puguin produir estalvis en funció de l'aplicació dels nous percentatges de reemborsament.

Pel que fa a la branca de jubilació, aquesta continuarà sent deficitària amb un dèficit aproximat de 350.000 euros que vindran derivats de la disminució dels ingressos de al cotització reduïda dels autònoms.

Ahir al matí es va tramitar el projecte de llei en concepte de mesures urgents «dins del marc d'estalvi de la seguretat social i amb la necessitat de garantir més rigor i més eines als actors de la sanitat per assolir els objectius en aquest àmbit», va explicar ahir la ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez.

Presentat com a mesures urgents per tal de intentar salvar les arques públiques de la seguretat social andorrana, aquestes mesures comporten per una banda, oferir noves garanties a diferents grups de població i per altra oferir mesures destinades a racionalitzar la despesa.

MÉS GARANTIES SANITÀRIES / El primer dels vessants és el compliment del compromís polític adquirit en el programa electoral. La cobertura sanitària de determinats col·lectius. Els grups de població que tindran més garanties en l'àmbit de la cobertura sanitària són els autònoms o treballadors per compte propi als quals se'ls revisarà l'import de cotització, i amb règim especial, els estudiants de més de 25 anys que a partir d'ara podran tenir cobertura sanitària, i les persones desocupades, que complint una sèrie de requisits, com els cinc anys de residència obligatòria, podran també tenir cobertura sanitària.

Aquest grup de desocupats que podrien gaudir d'una cobertura sanitària ha estat xifrat pel ministeri de Salut i Benestar amb un total aproximat de 450 persones. Aquells desocupats que tinguin menys de cinc anys de residència seguiran sense tenir cobertura mèdica. En aquest sentit, Rodríguez va destacar que des del departament de Benestar s'estudien aquelles situacions que per dificultats econòmiques no poden disposar de cobertura mèdica i s'ofereixen ajudes al respecte. «Continuen vigents els protocols de benestar», en aquest sentit, va explicar la ministra de Salut i Benestar, qui va dir que són més de 130 casos els que des del departament s'han estudiat per donar ajudes.

En el segon ordre de coses, es troben les mesures destinades a racionalitzar la despesa. Entre d'elles destaca la revaloració de les prestacions, que suposarà congelar aquelles prestacions superiors a 1.000 euros. Una de les mesures amb més repercussió serà de la modificació dels percentatges de reemborsament que fins ara la CASS feia a partir del 75%, en alguns casos del 90% i segons les particularitats del 100%. Aquesta revisió ara es planteja a la baixa, i la CASS no reemborsarà amb aquests percentatges i tindrà en compte altres criteris no només pel que fa a visites mèdiques de certs especialistes com són les actes de reeducació i readaptació funcional sinó també en la compra de medicaments i productes sanitaris.

Altres modificacions, com la finalització de les prestacions quan es perd la cobertura, o allargar un dia més el cobrament de la baixa, són les contemplades en aquest projecte de llei de modificació de la llei de la CASS que respon a un compromís polític però també a un compromís de pacte d'estat entre les forces polítiques tal i com els dos grups parlamentaris es van comprometre.

Des de l'entrada en vigor de la llei de la Seguretat Social, ara fa dos anys, i donat el context socio-econòmic actual i la malaltia crònica dels comptes de la CASS, les modificacions de la llei s'havien fet esperar i arriben ara en format de mesures urgents.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT