PUBLICITAT

Andorra perd 1'5 llocs de treball al dia

  • Els empresaris diuen que la situació i la tendència negativa d'ocupació es mantindran fins al 2013
LAIA F. MAROT
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Mònica Codina i Xavier Altimir a la seu de la CEA abans de començar la roda de premsa Foto: TONY LARA

La Confederació Empresarial Andorrana (CEA), juntament amb els presidents de les associacions empresarials sectorials, es van reunir ahir durant dues hores amb el cap de Govern, Toni Martí, i els ministres d'Economia, Funció Pública i Interior, per tal de transmetre les seves inquietuds i que Govern els informés sobre les seves accions i calendaris.

La dada més preocupant extreta de la trobada és que Andorra «perd cada dia un lloc i mig de treball», segons hauria explicat Toni Martí a la patronal. Xavier Altimir, president de la CEA, va afegir que «aquesta tendència no podrà canviar fins el 2013», moment en que, segons el calendari de Govern, «ja estaran llestes totes les mesures de les quals han estat parlant». Les primeres en estar a punt serien el nou marc fiscal, l'obertura a la inversió estrangera i la signatura de convenis de no doble imposició amb França i Espanya, previstes per al juny del 2012, i que permetrà als empresaris «tenir eines per vendre fora i aconseguir inversors», segons va explicar la vocal de la Junta Directiva, Mònica Codina.

Així doncs, la CEA va descriure la situació actual de l'empresariat andorrà com «angoixant», ja que actualment tots aquells que han tingut problemes amb les seves empreses «estan fent canvis comptant amb les reformes institucionals», per tant, segons Altimir estarien mantenint estructures ara mateix deficitàries preveient que podran sortir aviat al mercat exterior, i si no hi ha aquests canvis, «hauran de reduir l'estructura per limitar-se al mercat intern i fer fora a més gent».

Per aquest motiu, la patronal va demanar a l'Executiu «celeritat a completar el marc fiscal, en la modificació de la llei d'inversió estrangera i incentivar els projectes d'inversió privada», i va subratllar que «tot està anant una mica més lent dels que ens agradaria», i que aquest procés podria ser més ràpid, ja que «el Govern té una majoria àmplia per canviar les lleis, inclús podria canviar la Constitució».

En el punt de mira / La CEA va carregar contra dos fronts: els funcionaris «apoltronats» i la poca eficiència del Servei d'Ocupació.

Ahir Altimir va reiterar les crítiques a l'Administració Pública i als funcionaris, «a qui li cal la pedagogia que ja s'ha fet en el sector privat»·. Altimir va explicar que «no es tracta de baixar el sous només un 3%, quan hi ha treballadors del privat que han tingut un descens del 20%, conscients que hi ha en joc el futur de la seva empresa, mentre altres han estat acomiadats».

«Hi ha funcionaris que estan apoltronats, que s'aguanten a la poltrona, a un lloc darrera la taula sense saber què fer en alguns departaments», va dir Altimir, que va posar com a exemple els del departament d'Urbanisme: «m'agradaria saber què està fent, perquè projectes d'obres n'hi ha poquíssims com a molt algun xalet i una barraca pel gos». Codina va afegir que «el funcionari ha de ser un facilitador, que no posi pegues a les coses» i que per fer una gestió «es trobin amb un paper aturat durant tres mesos».

Pel que fa al Servei d'Ocupació, el president de la CEA va dir que des de fa un temps les persones que es queden sense feina no marxen del país i per fer-hi front la reforma del Servei d'Ocupació és fonamental, ja que «ens podem trobar que tingui inscrites en breu entre 1.500 i 2.000 persones». Codina va explicar que aquest servei té quatre problemes bàsics que s'haurien de reformar: l'organització i coordinació, el fet que els seus treballadors en moltes ocasions no siguin especialistes en recursos humans, la manca de relació amb les empreses privades de col·locació i la formació professional dels inscrits, que no és l'adequada, ja que no cobreixen les necessitats de l'oferta» La CEA vol reunir-se amb el ministre d'Interior abans de final d'any «per aconseguir la manera de fer aquest servei més eficient».

Finalment, pel que fa la disconformitat de la CEA amb els pressupost de Govern per la manca d'inversió, Altimir va dir ahir que tenen el compromís de l'Executiu d'incentivar i agilitzar els projectes d'inversió privada «com l'heliport, el telefèric del pic de Carroi o una nova central d'autobusos».

Mentre no arriba el 2013, doncs, sembla que només el sectors del turisme i del comerç podran ser els que «mantinguin la situació».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT