PUBLICITAT

Els comuns avaluen com participar al projecte d'AESE

  • Les mútues asseguren que amb sis centrals augmentarien un 12% la producció pròpia
C. G.
CANILLO

Periodic
Alís i la cònsol de Canillo, Dolors Cabot, expliquen els acords assolits en reunió de cònsols, ahir Foto: ANA / M.C.

L'Associació d'Entitats del Sector Energètic (AESE), va presentar ahir als cònsols el projecte d'instal·lació de sis minicentrals hidràuliques al país, en concret a la Massana, a Ordino i a Sant Julià. Les mútues van demanar als comuns que entrin com a socis, una proposició que també demanaran al Govern. Les corporacions locals van veure amb bons ulls aquest projecte, tot i que esperaran com evoluciona per definir de quina manera hi participaran. La decisió haurà d'estar estarà lligada també als canvis legislatius sobre el monopoli actual de Feda, que a dia d'avui és l'única que pot produir grans quantitats d'energia. Sense aquests canvis a la llei, qualsevol voluntat d'AESE és impossible de tirar endavant, va recordar el cònsol d'Encamp, Miquel Alís.

Les mútues van presentar un projecte que asseguren que és rendible, malgrat requerir una inversió inicial de 60 milions d'euros. Propiciarà la creació de 250 llocs de treball directes, i de 140 indirectes. Tenint en compte aquestes dades, els comuns donen ple suport a la iniciativa, defensant-lo des d'un punt de vista mediambiental i també d'estalvi energètic.

AESE vol crear una societat mixta per finançar-ho, amb capital públic i amb capital privat. Els comuns ho estudiaran, tot i que Alís ja va avançar, parlant en nom del seu Comú, que no es mostra favorable a l'entrada a un projecte privat. «Preferim cobrar un cànon comunal que no ser accionistes», va manifestar el cònsol, que va posar Saetde com a exemple a no seguir, perquè al final «no saps si estàs defensant l'interès de la societat o el del poble que representes».

AUGMENTAR LA PRODUCCIÓ PRÒPIA / AESE es manté ferm, però, en la seva voluntat de tirar-ho endavant el més aviat possible. Segons van assegurar, les sis minicentrals permetrien incrementar un 12% la producció pròpia del país. Ara és del 17%, mentre que la resta s'adquireix a França i a Espanya. Si el projecte es fa una realitat, s'assoliria gairebé el 30%.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT