PUBLICITAT

Els advocats reduiran el cost de l'assistència al detingut amb torns

  • El col·lectiu alerta que el protocol actual incrementa el cost i que volen rebaixar els 500.000 ? anuals que costa
P. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Dos detinguts són traslladats pels agents de la Policia a les dependències de la Batllia. Foto: EL PERIÒDIC

A meitat de novembre el Col·legi d'Advocats té previst acabar la proposta de modificació de l'actual protocol que se segueix per l'assistència lletrada des del primer moment de la detenció. La intenció del col·lectiu és aconseguir que el mateix lletrat porti la causa des de la detenció fins a la vista, la qual cosa comportaria una «major qualitat en la justícia», segons va explicar el degà dels advocats, Jean Michel Rascagneres. Però el que també es pretén és «abaratir el cost de la intervenció», que l'any vinent podria ascendir a mig milió d'euros.

Una major qualitat, perquè serà un advocat el que des de la detenció portarà el cas fins al judici, i un millor cost, perquè segons asseguren des del col·lectiu de lletrats el sistema actual «en molts casos fa que el cost augmenti», va manifestar Rascagneres. La reorganització del sistema vol abaratir els 500.000 euros que preveuen pot costar un any sencer d'aquesta assistència. Amb una comparació relativa, cal destacar que a Catalunya aquest import ascendeix a 650.000 euros. Aquesta intenció suposa una disposició més àmplia per part dels lletrats, tal i com va assenyalar Rascageneres.

Des de la posada en funcionament de l'assistència lletrada des del moment de la detenció, aplicada segons la resolució del Tribunal constitucional el passat mes de setembre, des del col·lectiu d'advocats, que junt a la Policia, són els dos estaments que intervenen de cara al detingut, s'ha estudiat la millor manera de procedir. Fins ara, per la part que els pertoca als lletrats, el sistema correspon amb els torns de guàrdies, la qual cosa suposa que hi ha una advocat de guàrdia a la Policia. Un a la Batllia un per a vistes judicials. Una comissió específica, formada per nou advocats està redactant un nou sistema de torns per tal de garantir que el mateix advocat que estigui de guàrdia i assisteixi a un detingut, ho faci en tot el procés i fins la vista judicial.

Les idees i la perspectiva i previsió de com funcionaria el nou sistema de torns ja està perfilat ara només queda formular-ho en format de proposta per als polítics responsables.

A meitat de mes els advocats volen reunir-se amb els responsablesdel ministeri d'Interior per tal d'explicar la proposta nova de torns i de protocol d'assistència lletrada des del moment de la detenció.

MÉS DISPONIBILITAT / La reorganització interna del Col·legi d'Advocats suposarà formalment una modificació en el reglament de l'assistència lletrada que també repercuteix en el funcionament de la Policia. A la pràctica, però el que suposarà serà un major esforç per part dels advocats ja que hauran d'ampliar la seva disponibilitat.

En aquest sentit, el degà dels lletrats va explicar que des del col·lectiu no hi ha cap resistència pel que fa als advocats. «Dins d'aquesta feina hi ha un vessant social», va dir Rascagneres qui a més va recordar que els advocats «van treballar des de l'inici de l'aplicació d'aquesta assistència durant quatre mesos i de manera gratuïta».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT