PUBLICITAT

Joventut crea aquest mes el Comitè del Voluntariat

  • Les dades de l'Observatori Nacional de la Joventut determinaran les línies d'actuació
LAIA F. MAROT
ANDORRA LA VELLA

«La creació del comitè del voluntariat serà aquest mateix mes de novembre», va informar Agustí Pifarré,el nou coordinador de polítiques de Joventut i Voluntariat, L'elecció dels membres s'ha efectuat entre persones que treballen en diferents àmbits del voluntariat, i «a partir de la seva constitució ja es podran decidir les directrius a seguir».

La Llei del voluntariat es va aprovar el desembre del 2010, i va néixer amb l'objectiu de dotar aquest tercer sector social d'un marc legal que li donés garanties, cobertura i seguretat jurídica. El comitè del que s'encarregarà sobretot és de la formació del voluntariat per tal de poder proporcionar aquestes garanties; segons Pifarré, el voluntariat «ha de tenir obligatòriament una formació de base perquè pugui actuar de manera més correcta i a partir d'aquí especialitzar-se en els diferents sector». La intenció inicial és arribar més endavant a «fer formacions específiques dins els diferents àmbits d'actuació».

El voluntariat a Andorra és força important, i actualment n'hi ha en tots els camps: social, sanitat, cultural, esportiu, etcètera. Alguns d'aquests voluntaris «han tingut la sort que les entitats ja els han impartit formació i tenen una base», i per tant, no tindran l'obligació de formar-se a través dels cursos del comitè del voluntariat, que «és sobretot pels nous que s'acaben d'incorporar en algunes entitats» .

LES NECESSITATS, FEINA I HABITATGE / Al Principat hi ha 14.000 joves andorrans, és a dir, que es troben a la franja entre els 16 i els 29 anys. La coordinació de polítiques de Joventut té la funció d'impulsar les mesures que afectin aquets col·lectiu a través de la Taula Permanent. Actualment, «els temes que ens preocupen més són que els joves puguin trobar feina i habitatge», i per tan, segons va explicar Pifarré, «són dues grans àrees en les que volem mirar d'incidir».

Pel que fa a la feina, una de les possibilitats és «treballar amb programes d'inserció laboral» i, per altra banda, «intentar crear un fòrum entre estudiants i empresa, perquè els que acabin la formació ja tinguin contactes de primera mà amb els actors professionals».

En els temes d'habitatge, però, la incidència del Departament de Joventut a la pràctica pot ser poca, ja que «a nosaltres no ens pertoca impulsar cap política d'habitatge ni ajusts, perquè el tema el porta un altre departament». Així doncs, el paper de la coordinació en aquest àmbit «és el de col·laborar» .

PROJECTES I LÍNIES D'ACTUACIÓ / Ara bé, abans de definir concretament les línies d'actuació, des de la nova coordinació primer volen detectar les mancances dels joves andorrans; Pifarré va explicar que estan «pendents de posar en marxa aviat l'Observatori Nacional de la Joventut, que ens permetrà tenir prou informació de diferents indicadors per proposar accions concretes de cara al que es pugui detectar». Fina ara, per recollir dades en aquest sentit només s'havien dut a terme enquestes, «però un observatori com a tal no, i jo crec que tenir dades reals per poder prendre decisions és essencial». L'Observatori es faria a través de l'Institut d'Estudis Andorrans i el Centre de Recerca Sociològic, i tindria «un cost molt reduït, ja que s'utilitzarà molta informació que ja es té».

Un dels grans projectes del ministeri d'Educació i Joventut, és tirar endavant en aquesta legislatura la LLei de Joventut. Ara bé, Pifarré va voler subratllar que de moment el text «no deixa de ser un esborrany», que si, per una banda «contempla totes les casuístiques», per l'altra «es podria mirar de simplificar perquè sigui més àgil a l'hora d'aplicar-la». Per tant, el text encara pot patir modificacions.

Així doncs, els temes de voluntariat ja estan en marxa, però pel que fa Joventut, les actuacions en el seu àmbit i la Llei, sembla que hauran d'esperar, de moment, per un temps indefinit.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT