PUBLICITAT

Solidaritat a 10.800 km.

  • Andorra subvenciona un projecte a Río Chico per recuperar poblacions afectades pel volcà Puyehue
EL PERIÒDIC
RÍO CHICO

Periodic
Dues persones a la zona en un paisatge de cendra volcànica, al juny Foto: CLAUDIO SANTANA

El volcà xilè Puyehue va despertar, després de 51 anys, el passat mes de juny. Unes 3.500 persones del sud de Xile i de l'Argentina van veure's obligades a abandonar casa seva per l'expansió de la pluja de cendra causada pel volcà.

Quatre mesos després, les poblacions intenten recuperar la normalitat. Costa, perquè la cendra ha deixat localitats pràcticament inhabitables. Sobretot tenint en compte que part de la població vivia de l'agricultura i la ramaderia.

I en aquesta llunyana zona, en una situació difícil de comprendre, amb la que connectar, hi entra el paper del petit país andorrà. Més de 10.800 quilòmetres separen les dues regions, Andorra i Río Chico (a la Patagònia), però els lligams s'estrenyen gràcies a un projecte solidari. L'1 de desembre del 2010, el Govern va aprovar una subvenció d'11.422 euros a l'entitat andorrana Suport, Innovació i Integració Social SIIS, pel projecte Rio Chico, entre la estepa i la cordillera. Davant del projecte hi ha Perla Alvarez, que coneix bé la zona ja que va treballar-hi al 2003, després d'una gran inundació que va afectar la zona. Posteriorment va venir a viure a Andorra, i va ser aquí on es va proposar tornar a Río Chico amb un nou projecte solidari i social. Gràcies a la subvenció del Govern, va ser dit i fet.

L'erupció del volcà no va fer més que afermar a Alvarez en el seu propòsit. I aquests dies, gràcies també a l'esforç i cooperació dels habitants de la zona el projecte comença a donar els seus fruits. S'han creat tallers artesanals, artístics i d'oficis autòctons, per tal que els pobladors tinguin noves eines per generar ingressos i viure una mica menys aïllats. Viure una mica millor sense haver de marxar de la seva terra. Paral·lelament, s'ha creat una comissió per a l'organització de fires i exposicions artesanals, espais de trobada i de reflexió. I és que a més d'intentar millorar el desenvolupament socioeconòmic de la població local, afectada per inundacions i volcans, el segon objectiu del projecte solidari és fomentar la cultura mapuche.

I tot això gràcies al suport d'Andorra. A 11.800 quilòmetres, i amb un oceà entremig. I gràcies a una dona que viu entre els dos mons: el desenvolupat i el que intenta, poc a poc, recuperar-se.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT