PUBLICITAT

Contenció i sostenibilitat en l'enllumenat nadalenc

  • Andorra farà l'encesa oficial de llums, a partir de bombetes llogades, reutilitzades i ?leds', el 2 de desembre
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un operari posa els llums Foto: D. R.

Andorra s'il·luminarà de Nadal a partir del proper 2 de desembre, quan es preveu que s'encengui l'enllumenat que ja està sent instal·lat als carrers. Tots els comuns mantenen la voluntat d'estalviar també en aquesta despesa, i alguns ho fan reduint el nombre de bombetes llogades, altres reutilitzant el material d'anys anteriors, aprofitant els llums leds per rebaixar el consum o reduint l'horari d'encesa.

Escaldes és una de les que destina una quantitat més alta per a l'enllumenat, ja que aquest any ha hagut de comprar el que faltava per als trams de l'avinguda Pont de la Tosca i Carlemany. Es calcula una despesa de 66.680 euros.

La capital, per la seva banda, segueix un sistema similar, aprofitant els motius nadalencs d'altres anys, però per reduir la despesa ha optat per encendre els llums durant un horari més acotat, i tots els llums que es fan servir són leds.

La parròquia que preveu una despesa inferior és Encamp, que igual que les anteriors, té el material de propietat i només ha invertit 4.700 euros en motius nous. Tot l'enllumenat és de baix consum, i el que s'ha comprat nou són garlandes per rodejar el Prat Gran, per al nou carrer Major del Pas, i una família de rens per posar al parc de la Gent Gran.

Canillo i Sant Julià opten per un sistema de lloguer, va informar l'ANA, que els permet modificar els motius de decoració. A Sant Julià, però, també tenen alguns llums de propietat que es guarden d'un any per l'altre. El 80%, però, és de lloguer, i aquest any s'ha reduït la despesa en 4.000 euros, passant dels 24.000 euros del lloguer de l'any passat a 20.000 per aquestes festes. La despesa destinada a reparar el material de propietat s'ha mantingut similar, vora els 4.000 euros.

Pel que fa a les parròquies de les valls del Nord, fan servir sistemes per renovar alguns dels motius anualment. A la Massana tots els llums són leds, i tot i que es reutilitzen motius com arbres lluminosos, la resta s'obté per un sistema de leasing. A Ordino el material és de compra, però cada any es renova el 30% per anar variant les figures i mantenir els llums en bon estat. L'objectiu és que l'any que ve ja hi hagi el 100% de llums leds.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT