PUBLICITAT

En el primer any el CACI detecta 227 actes sospitosos d'intrusisme

  • En comerç s'han obert 15 sancions i quatre propostes d'incoació per un import global de 30.000 euros
P. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Xavier Granyó, cap d'Unitat de Comerç i Inspecció a les oficines de la CACI. Foto: TONY LARA

Es tracta de protegir els empresaris, serveis i comerços que estan legalment establerts al país enfront d'aquells forans o del país que operen sense autorització o de forma irregular. Amb aquest objectiu fa poc més d'un any es va crear el Centre d'Atenció Contra l'Intrusisme (CACI), i en aquest període han estudiat un total de 227 conductes sospitoses d'intrusisme i/o competència deslleial en l'àmbit de l'empresa. 123 són actes sobre empreses estrangeres que presumptament han realitzat activitats empresarials al país sense disposar d'autorització i 104 es refereixen a persones o negocis propis del país. Aquestes són les xifres, però el que es destaca per part d'aquest nou servei és «la bona rebuda que ha tingut per part de la població que ha estat gràcies a ella que ha alertat i denunciat sobre aquests fets per la qual cosa hem pogut treballar contra l'intrusisme», va explicar Xavier Granyó, cap d'Unitat de Comerç i Inspecció.

A través del telèfon gratuït (146 trucades), el correu electrònic (69 comunicacions) o visites personals (en total 7), el CACI ha iniciat les seves investigacions. En sectors, el servei destaca el comerç en el que s'han analitzat 51 actes per possible competència deslleial o intrusisme, dels quals s'han obert 15 expedients sancionadors que estan en curs i quatre propostes d'incoació pendents d'aprovació per un import global de 30.000 euros. Cal recordar que els imports de les multes econòmiques aplicades a aquests expedients oscil·len entre els 300 i els 3.000 euros.

PER ACTIVITATS /Pel que fa a serveis de les conductes controlades, les majoritàries es refereixen a serveis professionals amb 47 investigacions, 45 són per serveis empresarials, 25 actes per serveis industrials, 17 són relatius a representacions comercials i un a venda directa.

L'espectre d'activitats és un ventall ampli, des de muntatge i transport intern de mercaderies i de viatgers, fins a prestadors de serveis relacionats amb l'estètica, informàtics, així com el lloguer de vehicles, d'allotjaments turístics, de material esportiu, venda ambulant, jardineria, representació comercial, serveis professionals, i tot tipus de serveis industrials, de disseny i muntatge de publicitat, intermediació immobiliària, compravenda de vehicles i professions sanitàries, entre d'altres.

COORDINACIÓ MULTIMINISTERIAL /Amb l'avís d'una possible conducta d'intrusisme i competència deslleial, des del CACI s'activa una acció coordinada que involucra diversos departaments de diferents ministeris. Si és el cas amb efectius de la Duana, el servei de Policia i també amb inspectors de Govern. De les 227 conductes denunciades, 28 han estat coordinades i trameses a d'altres serveis.

Si la informació no es refereix a una conducta amb possibilitats de control immediat, es planifiquen d'altres accions (com el control a la frontera, informació preventiva adreçada a l'empresa). De fet, 35 han estat les comunicacions que s'han tractat en operatius motivats per comunicacions anteriors.

En rebre les consultes, el CACI intenta informar en el termini més breu possible.

«Ha costat arribar-hi a tenir un servei de lluita contra l'intrusisme i volem continuar amb aquesta tasca compartint també l'atenció al consumidor», va explicar Granyó.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT