PUBLICITAT

La informatització de la Justícia es farà en tres anys, abans del previst

  • Casadevall espera que Martí doni suport a les modificacions legislatives per donar més autonomia al CSJ
P. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Els nous membres del Consell Superior de la Justícia, amb Casadevall al centre com a president, ahir en l'acte de jurament dels seus càrrecs. Foto: ÀLEX LARA

Les parets de la sala dels passos perduts de la Casa de la Vall van escoltar ahir, un cop més, les demandes històriques que necessita la justícia andorrana. La necessitat del Codi de procediment civil, l'executor de sentències, la carrera judicial, la independència del Consell Superior de la Justícia (CSJ), la formació del cos, l'edifici de la seu de la justícia. I així un cop més els responsables mandataris dels poders judicials davant dels representants del Govern tornen a repetir les mancances que venen arrastrant-se des de fa anys. El jurament dels nous membres del CSJ, celebrat ahir, va servir com a nou escenari per pronunciar aquestes demandes però ahir, el nou president del CSJ, Enric Casadevall, va fer incidència en una d'elles, la informatització de la justícia. I més encara es va concretar que la modernització del sistema informàtic té un cost de 1,6 milions d'euros i que es tenia previst fer-se en partides plurianuals fins el 2015, «però nosaltres hem demanat que s'avanci un any més i que al 2014 estigui acabat», va explicar Casadevall.

Casadevall considera que és urgent la informatització de la Justícia, tant a nivell de la maquinària com del programari, perquè si no es fa la justícia «pot caure en un perill d'estancament i de risc», segons va advertir. En aquest sentit, el president del CSJ va advertir que en pocs anys «s'hauria de poder arribar a deixar d'utilitzar el paper i que tota la informació fos electrònica», va dir. Amb tota aquesta informatització es pretén que la justícia sigui «més ràpida, més eficaç i tecnològicament més avançada, sempre en benefici dels ciutadans», va explicar Casadevall.

Així doncs, aquesta serà la principal fita a aconseguir en aquesta nova etapa del CSJ, amb un quart mandat i entrada ja en la majoria d'edat del consell, tal i com va apuntar el nou president. Aquesta, però també la modificació legislativa perquè doni l'autonomia necessària amb un pressupost independent a la Justícia, tal i com contempla la mateixa Constitució. Per això, en el seu primer discurs com a president, Casadevall va recordar que els anteriors caps de Govern van demostrar la seva predisposició per garantir aquesta independència i «confio en que el cap del Govern donarà suport a les modificacions que calguin per aconseguir l'autonomia del CSJ», va dir.

Una predisposició que no va negar el mateix ministre de Justícia i Interior, Marc Vila, qui va puntualitzar que l'autonomia de pressupost «haurà d'esperar un any més perquè per al 2012 ja està aprovat», però que caldrà «fer una anàlisi acurada de la constitucionalitat i legalitat d'aquesta qüestió», encara que espera que no hi haurà cap inconvenient per tirar endavant aquesta demanda, perquè «reafirma la independència del poder judicial», va dir.

LA PROMESA INCOMPLERTA / De totes les demandes de la justícia la que es veu a més llarg termini serà la de dotar al poder judicial de les dependències físiques que requereix. Segons va advertir Casadevall, la Justícia, «és el poder que està en pitjors condicions», va dir.

La situació de crisi i la contenció pressupostària, postposa més a llarg termini la Seu de la Justícia anunciada i projectada en anteriors governs. En aquest sentit, Vila va explicar que tot i que se sap que es farà a llarg termini, des del Govern es continua treballant per «estudiar quina serà la solució del lloc», perquè en un futur tingui solucionada la seva ubicació.

Per aquest motiu, perquè no s'espera una millora en les condicions d'espai, el nou CSJ considera prioritari i urgent «millorar els mitjans tècnics, fins que es pugui construir la nova seu», va dir.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT