PUBLICITAT

La nova deixalleria de la capital obre les portes als ciutadans

  • Reb el nom de Punt Blanc i s'estrena amb l'objectiu de fomentar el reciclatge i la reutilització de materials
L. F. M.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La nova deixalleria comunal d'Andorra la Vella al Ctrasa, ahir. Foto: ÀLEX LARA

La deixalleria comunal d'Andorra la Vella, que reb el nom de Punt Blanc, ja esta en funcionament i a punt perquè tots els ciutadans facin ús d'aquest servei, situat al Centre de Tractament de Residus (Ctrasa). La nova deixalleria accepta tot tipus de residus,així doncs, els particulars podran portar-hi tot allò que no sigui possible llançar als contenidors, com per exemple matalassos. L'única excepció són les runes d'obres.

L'objectiu del Punt Blanc, segons va explicar en roda de premsa ahir el director de Medi Ambient del Govern, Marc Rossell, és potenciar el reciclatge, «que a Andorra ja té un nivell satisfactori, més que altres països europeus», i sobretot la reutilització de materials, ja que es «important reduir el nombre de deixalles i aprofitar el materials que poden tenir un segon ús», a més a més, segons Rossell «la reutilització serà en un futur una part molt important de les deixalleries».

La cònsol major de la parròquia, Rosa Ferrer, va mostrar ahir la seva satisfacció perquè «finalment la deixalleria comunal és una realitat», i va recordar que el Comú de la capital porta set anys esperant des de que Govern es va comprometre el 2003 a ubicar la deixalleria a Ctrasa. Per això, la cònsol va voler reconèixer la feina feta per l'anterior ministre de Medi Ambient, Vicens Alay, que va donar l'impuls al projecte, i la del Ministre Camp, «perquè ja se'n pot fer ús».

El president del consell d'administració de Ctrasa, Ramon Cereza, va explicar que l'horari de la deixalleria seria de 8 del matí a les 18 hores, i va destacar que els «operaris rebran formació específica per poder ajudar els usuaris quan portin material»

Les campanyes / Des d'ahir ja es poden portar deixalles a aquesta nova ubicació; de fet, les noves instal·lacions porten un mes funcionant però calia veure que tot anava correctament per fer l'anunci oficial per tal que els usuaris en siguin coneixedors. Segons va indicar el conseller de Medi Ambient del Comú d'Andorra la Vella, Toni Riestra, es posaran en marxa diverses campanyes per promocionarà entre els ciutadans l'ús de la deixalleria.

D'una banda, Riestra va explicar que «s'han instal·lat cartells direccionals per orientar els qui en vulguin fer ús», en segon lloc, «s'enviaran cartes informatives a tots els caps de casa de la parròquia», i, a més, s'obsequiarà els primers 100 usuaris de la deixalleria amb una bossa de compartiments per separar el vidre, el cartró i el plàstic. Aquestes iniciatives volen potenciar que els ciutadans s'impliquin en el reciclatge i la reutilització.

Riestra també va recordar ahir que existeix el compromís per part de l'empresa concessionària de «destinar el 2% dels ingressos a campanyes de promoció i difusió del reciclatge». En el cas d'Andorra la Vella, el conseller va informar que «ja s'ha demanat a la concessionària que ens trameti els comptes per encarregar una nova campanya que es podria presentar entre finals del 2011 i principis del 2012».

Residus a la capital / Actualment a Andorra la Vella es produeixen prop de 80 metres cúbics de residus de matalassos, unes 300 tones a l'any de fusta i entre 150 i 200 tones a l'any entre sofàs i llits, que són les deixalles més voluminoses. Rossell va comentar que el servei de recollida de trastos de la capital funciona amb èxit.

Pel que fa a l'oli, el Comú de la parròquia va posar dos punts de recollida en pàrquings de la capital, però es un procés incòmode per l'suari, que per altra banda encara no està prou conscienciat de la contaminació que representa, «un litre d'oli contamina 1.000 litres d'aigua». H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT