PUBLICITAT

La nova joia de la Vuelta

  • El Principat tindrà en l'edició del 2012 la meta de la 8a etapa i la sortida de la 9a, el 25 i 26 d'agost
IVÁN MOURE / RAFA MORA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una vista general del darrer revolt del Coll de la Gallina abans d'arribar al desèrtic santuari de Canòlich, ahir. A la galeria, altres trams per on pasarà la cursa. Foto: ÀLEX LARA

D'aquí a nou mesos pot néixer un nou port ciclista de llegenda. Es tracta del Coll de la Gallina de Sant Julià de Lòria, que acollirà l'últim tram de la vuitena etapa de la Vuelta a Espanya 2012, amb arribada al santuari de Canòlich. Això vol dir que, segons fonts de la cursa ciclista espanyola, definitivament Andorra estarà present –més que mai– en la pròxima edició, amb un final d'etapa i l'inici de la següent.

Tal i com va publicar EL PERIÒDIC D'ANDORRA en l'edició d'ahir el sí era imminent i efectivament Turisme va donar el vist i plau ahir a la cúpula de la Vuelta al paper que desenvoluparà el Principat –a grans trets– en la pròxima edició. I tot apunta a que tindrà un enorme protagonisme en la línia innovadora que busca la organització. Acollirà el final de la vuitena etapa i la sortida de la novena, els dies 25 i 26 de l'agost. Com ja s'havia aconseguit al 2010, en la darrera vegada que va arribar a les nostres fronteres, la cursa ciclista espanyola passarà la nit aquí.

Vallnord, que ha estat un final d'etapa en els darrers anys, deixarà de ser-ho com a mínim l'any que ve perquè s'ha trobat en el Coll de la Gallina una nova joia amb les característiques idòniess per convertir-se en un port llegendari. Aquesta carretera laurediana que va de Bissisarri al santuari de Canòlich, on es preveu l'arribada de la vuitena etapa, entrarà en acció com la primera de muntanya. És un tram d'uns 7 quilòmetres amb una ascensió temible de 707 metres de desnivell –de 969 a 1.635–, plena de revolts de 180 graus i rampes amb una mitja d'un 8,3% i un màxim d'un 18% cap al quilòmetre 6 de la pujada.

A L'ALÇADA DELS MILLORS / Cap port andorrà té uns números tan temibles per a l'esport de les dues rodes i si fem un podi de les curses ciclistes que hi han al món només seria superada per les pendent pel Mortirolo italià –arriba al 20%– i l'Angliru –té la famosa cunya de les cabres d'un 23%– i és sens dubte la més dura de la història dels Pirineus, per sobre de ports mítics del Tour de França com el Tourmalet –10%–, Aubisque –8,5%–, Aspin –9%– Peyresourde –8,5%– o el Galibier –9,2%–, entre d'altres.

UNA SOLUCIÓ PER ALS CAMIONS / Un dels problemes principals que presenta el Coll de la Gallina és que els camions dels equips tindran prohibit l'accés a causa de les fortíssimes pendents i per tant no podran assentar-se en l'arribada. El punt neuràlgic està encara per concretar i s'haurà de buscar una ubicació més avall. Aquest, però, és un problema que ha afectat també a d'altres ports especials que han estat etapes de la Vuelta com per exemple el propi Angliru, el Cotobello asturià, Lagos de Covadonga, el Peña Cabarga cantàbric, l'Aitana d'Alacant o la Bola del Mundo madrileny.

EL RESUM DE LA VUITENA ETAPA / Com que fins al gener vinent no es farà oficial el recorregut de la Vuelta 2012 encara hi han detalls enlaire, com per exemple de quina localitat sortiran els corredors en la vuitena etapa que té final en el santuari de Canòlich. Tot apunta a que el punt de sortida estarà a Aragó i una ruta lògica en el moment d'entrar en territori andorrà –encara està per determinar i d'això s'encarrega el Govern– seria fer-ho per la frontera del Riu Runer fins a la capital, Escaldes-Engordany, Encamp, el Coll d'Ordino, la Massana, Santa Coloma i Aixovall cap amunt. El que està clar és que es respectarà la petició de Turisme, que tal i com va avançar ahir aquest rotatiu consisteix en tenir una etapa amb molts quilòmetres pel Principat. El final estarà al santuari de Canòlich perquè tot i que la carretera del Coll de la Gallina continua quatre quilòmetres més no arriba fins a dalt de tot perquè no hi ha cap camí d'evacuació.

La novena etapa tampoc està decidida apunta a que el pilot arrencarà des d'Andorra la Vella en direcció a territori català. La Vuelta, per tant, només sortirà d'Espanya per venir al Principat, si és que en la vuitena etapa s'entra per la frontera del Pas, cosa que tampoc s'ha de descartar.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT