PUBLICITAT

Andorra cau dues posicions en el rànquing de desenvolupament

  • L'ONU situa el Principat en el lloc 32 de 194 països, tot i que continua sense conèixer les desigualtats del país
LAIA F. MAROT
ESCALDES - ENGORDANY

Periodic
Gent que passeja a l'avinguda de Carlemany Foto: TONY LARA

l'Índex de Desenvolupament Humà (IDH) d'un país es mesura valorant el nivell de salut, educació i ingressos de la seva població. Segons l'informe sobre el Desenvolupament Humà publicat ahir per les Nacions Unides, Andorra segueix augmentant la seva puntuació de l'IHD, que aquest any és de 0,838 sobre 1, però ho ha fet en menor mesura que altres països en situació de riquesa i qualitat de vida similars. Per aquest motiu, dels 194 països analitzats en l'informe, el Principat ocupa aquest any la 32a posició, dues menys que l'anterior i quatre per sota del 2009. En aquesta classificació cal destacar que no s'han tingut en compte les desigualtats que existeixen entre la població andorrana –no es van aportar les dades–, que són les que permeten analitzar la veritable situació d'un país

Si comparem amb els països veïns, aquests encara han perdut més posicions en el rànquing mundial, però segueixen situant-se per sobre del Principat. França passa de la 14a posició a la 20a, amb una qualificació de 0,884, i Espanya de la 20a a la 23a, amb una qualificació de 0,878. Just per sobre d'Andorra estan Grècia, els Emirats Àrabs i Xipre; per sota, Estònia, Eslovàquia i Malta.

Amb tot, però, tan Andorra com França i Espanya segueixen dins la classificació més bona de les quatre efectuades per l'ONU en el rànquing mundial, la de desenvolupament humà molt alt, en la qual la qualificació mitjana del IHD és de 0,889. Noruega repeteix i segueix encapçalant el rànquing amb un IHD de 0,943, mentre que Barbados és la que tanca aquesta primera llista, en la 47a posició i amb un IHD de 0,793, taxa que separa els països amb desenvolupament humà molt alt dels països amb desenvolupament alt. Les altres categories són: desenvolupament humà mitjà i, baix, tancant la llista general en la 187a posició la República Democràtica del Congo.

INGRESSOS, SALUT I EDUCACIÓ / Una de les referències que l'estudi utilitza per valorar el nivell de riquesa d'un país és l'ingrés nacional brut per càpita. Segons l'informe de l'ONU, a Andorra és de 36.095 dòlars per persona, mentre que l'any passat era de 38.000 dòlars, tot i que segueix per sobre de França i Espanya.

Pel que fa a la variable de la salut, l'informe té en compte aspectes com l'esperança de vida, que a Andorra està gairebé en els 81 anys, o la taxa de mortalitat de nens menors de 5 anys, que és de 4 de cada 1000 nens, la mateixa que als països veïns.

En educació, l'ONU valora aspectes com ara la mitjana d'anys d'escolaritat, que al Principat és de 10,4 anys.

Sostenibilitat i demografia / En medi ambient, cal subratllar la dada de les emissions per càpita de diòxid de carboni, que són de 6,4 tones per persona, una xifra superior que en el cas francès. Pel que fa a la població, l'informe mostra que la gran majoria viu a les zones urbanes, amb un 86,6%.

Finalment, destacar que Andorra segueix sense facilitar totes les dades sol·licitades per la ONU per elaborar l'informe, i per tant, en molts aspectes resta incomplert i no es poden establir comparacions. És el cas de la població en risc de patir pobresa, la desigualtat de gèneres o la valoració de la llibertat de premsa existent al país.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT