PUBLICITAT

Demòcrates accepta treballar la proposta d'IVA socialdemòcrata

  • El grup creu que la imposició sobre el valor afegit «no ha d'entrar en vigor abans del 2013»
ÈLIA ORTS GARRI
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Baró i Salvans compareixen per exposar el posicionament de DA davant la proposta d'IVA socialdemòcrata, ahir Foto: ÀLEX LARA

La proposta d'IVA socialdemòcrata serà la base de la futura imposició indirecta. El grup parlamentari de Demòcrates per Andorra va acordar ahir prendre en consideració la proposició de llei de l'Impost sobre el Valor Afegit presentada pel grup de l'oposició i «millorar-la» a través d'esmenes, en comptes d'esperar que el Govern presentés el seu propi text. Malgrat adoptar aquesta decisió per qüestions «de racionalització d'agenda» parlamentària, aquest text no és prioritari pels consellers de DA. El calendari d'aquest grup, en relació els textos que té sobre la taula la comissió legislativa de Finances i Pressupost, prioritza l'aprovació de les modificacions dels tres impostos directes –sobre societats, activitats econòmiques i renda dels no residents– i seguidament els pressupostos per al 2012.

«No és una proposició dolenta», va manifestar el president de la comissió legislativa de Finances i Pressupost, el demòcrata Martí Salvans, a l'informar de la posició del grup favorable a la presa en consideració del text de la llei de l'IVA entrat a tràmit pel grup socialdemòcrata. De fet, «no és tan diferent del que el Govern hagués presentat», va afegir el president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró. Per això, tot i que el Govern ja havia anunciat la imminent entrada a tràmit del projecte de llei del Tribut sobre el Valor Afegit (TVA) i que «no hi ha hagut tota l'elegància que hi podria haver hagut» per part dels socialdemòcrates, el grup que dóna suport a l'Executiu ha decidit, d'acord amb el mateix Govern, prendre en consideració el text del PS i «millorar-lo» via esmenes.

LES MODIFICACIONS / «Hem detectat alguns elements a modificar», va avançar Baró. La primera qüestió assenyalada és «la necessitat imperiosa de conservar la recaptació a duanes», segons Salvans. Per això es vol mantenir que els importadors de béns paguin a la duana, canviant la declaració de l'actual IMI per una declaració d'IVA o de TVA –«la denominació de la llei és la menor de les preocupacions»–, i després de comercialitzar el producte, es liquidi la diferència entre l'impost suportat (pagat a la duana) i el repercutit (el que acaba pagant el consumidor en adquirir el bé). Això «permet garantir una recaptació de tresoreria similar a l'actual», segons el conseller demòcrata.

El Govern, a través del grup parlamentari, afegirà un sistema simplificat de liquidació per a les petites empreses i un període d'adaptació. De la mateixa manera, Salvans va anunciar que han «detectat possibles interferències», com amb l'Impost de Transmissions Patrimonials (ITP), i «incompatibilitats amb els comuns».

Una darrera esmena ja apuntada serà en el sentit d'eliminar possibles dobles imposicions. En relació a aquest punt, Salvans va comentar que ja hi ha serveis bancaris gravats per d'altres impostos i que amb l'IVA bancari proposat es podria caure en una doble imposició. Això també és vàlid per al règim especial d'assegurances.

Aquest matí està previst que el cap de Govern es reuneixi amb els presidents dels dos grups parlamentaris per informar-los del criteri de l'Executiu, que va en la línia de l'anunciat pel grup parlamentari Demòcrata. Segons va comentar el ministre de Finances, Jordi Cinca, «no són canvis substancials en l'esquelet de la llei».

EL CALENDARI / «Creiem que l'IVA no hauria d'entrar en vigor abans de l'1 de gener del 2013», va informar Salvans. Així, els portaveus del grup demòcrata van deixar clar el seu calendari en relació als textos que ha de treballar la comissió legislativa de Finances i Pressupost. La màxima prioritat, perquè «és imperatiu», és l'aprovació de les modificacions de les lleis de l'impost sobre societats, l'impost d'activitats econòmiques i l'impost sobre la renda dels no residents.

Seguidament, cal treballar el pressupost, al qual s'intentarà una «tramitació el més ràpida possible». I en darrer lloc, es començarà a treballar la proposició de l'IVA.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT