PUBLICITAT

DA accepta prendre en consideració la proposició de llei de l'IVA del PS

  • Baró i Martí Salvans diuen que es tracta d'una llei "bona però millorable"
  • La intenció de DA és que aquest impost no entri en vigor fins a l'1 de gener del 2013
02112011-ladislaubaro
Ladislau Baró i Martí Salvans durant la roda de premsa d'aquest dimecres. Foto: ÀLEX LARA
El grup parlamentari demòcrata ha decidit votar a favor de la presa en consideració de la proposició de llei sobre l'IVA presentada pel grup parlamentari socialdemòcrata. Així ho han anunciat el president del grup, Ladislau Baró, i el president de la comissió de Finances i Pressupost, Martí Salvans. Tot i que els va sorprendre que el PS presentés el text, els consellers han explicat que es tracta d'una llei "bona però millorable" i molt similar al seu model d'impost, i que per tant accepten tirar-la endavant fent les corresponents esmenes a l'articulat. Malgrat tot, la intenció de DA és que aquest impost no entri en vigor fins a l'1 de gener del 2013, per la qual cosa la comissió prioritzarà l'aprovació de les modificacions dels impostos directes i del pressupost per a l'exercici 2012.
El grup parlamentari demòcrata s'ha mostrat estranyat i sorprès que el grup parlamentari socialdemòcrata hagi presentat una proposició de llei de l'IVA encara que el Govern anunciés la intenció de presentar el text durant la tardor. Però malgrat tot, com que considera que no difereix substancialment del text que ells volien presentar, ha decidit mostrar-se a favor de prendre en consideració la proposició de llei del PS. Des del Govern, el seu portaveu, Jordi Cinca, també ha informat que s'emetrà un criteri favorable envers aquesta proposició de llei, ja que segueix el model harmonitzat que estableix la directiva europea.

Mitjançant esmenes a l'articulat, DA farà diverses modificacions perquè el text s'acosti al que estava treballant el Govern. D'una banda, es vol incorporar un règim simplificat per agilitzar la gestió als empresaris, així com esmenar els dos règims especials que contempla, que són per a les franquícies i per la prestació de serveis d'assegurances. A més, també es vol deixar clar que l'IVA o TVA serà realment una refosa del sistema d'imposició indirecta actual.

D'altra banda, es corregiran possibles duplicitats entre el nou impost i l'Impost de Transmissions Patrimonials (ITP), cosa que generaria incompatibilitats amb els comuns. Igualment, es vol corregir el text per tal que no es gravin doblement els serveis bancaris. Finalment, DA vol conservar la liquidació de l'impost a la duana, de manera que l'Estat pugui seguir recaptant el mateix però no s'augmenti la pressió fiscal.

En canvi, els consellers de DA han assegurat que no hi ha grans diferències pel que fa al tipus impositiu, i que la intenció és de fixar un tipus reduït de 1%, un de general entre el 4,5 i el 5%, i un de més alt que encara no han volgut concretar. Tampoc s'ha entrat encara a discutir si l'impost s'ha d'anomenar IVA o TVA. Segons Salvans, "aquesta és la menor de les nostres preocupacions, ja que el realment important és que l'impost sigui homologable i harmonitzable".

De la seva banda, el ministre portaveu, Jordi Cinca, ha assegurat que amb la decisió de basar-se en el text del PS per tirar endavant la implantació del nou impost es vol donar un missatge de que "més enllà de les discrepàncies entre els grups polítics, el que cal és tancar el marc fiscal d'una vegada per totes", defugint dels "debats estèrils" que facin endarrerir el tràmit parlamentari.

Malgrat tot, la prioritat de Demòcrates per Andorra són les modificacions de les lleis d'imposició directa i el pressupost. Per tant, DA demanarà les pròrrogues pertinents per tal que la proposició de llei de l'IVA no s'hagi de tractar fins que no s'hagin aprovat aquestes dues qüestions, tenint en compte que no es vol que aquest impost indirecte entri en vigor abans del 2013.

En aquest sentit, Cinca ha anunciat que el cap de Govern, Toni Martí, mantindrà aquest dijous una reunió amb cadascun dels presidents dels grups parlamentaris per tancar un calendari per a la discussió i posterior aprovació dels projectes de llei de modificació de l'impost de societats i l'impost d'activitats econòmiques, per assegurar-se que entrin en vigor l'1 de gener del 2012.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT