PUBLICITAT

La crisi del nínxol

  • 75 de les 185 defuncions han estat incineracions, la majoria d'estrangers, per la facilitat de trasllat
P. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Dues dones dipositen flors en un nínxol d'un familiar, ahir a Escaldes-Engordany. Foto: ÀLEX LARA

La crisi econòmica també ha arribat a les funeràries. Esperança, de Pompes Fúnebres Andorranes, va explicar que «ha marxat molta gent d'Andorra, segons el consolat espanyol un total de 4.500 persones». A més, aquest any hi han hagut 185 defuncions, una trentena de difunts menys que l'any passat, «la qual cosa repercuteix en la facturació» d'aquesta empresa.

De les defuncions d'aquest any al Principat, 75 han estat incineracions, menys que l'any anterior, que n'hi va haver 85. Les incineracions a Andorra són costoses. A tall de comparativa, un incineració al país costa més del doble que a Lleida. El preu aproximat que es paga aquí són 630 euros, mentre que a Lleida val uns 300 euros.

Pel que fa al costos dels dos sistemes, el nínxol o la incineració, a nivell econòmic tenen preus similars, però cal tenir en compte que un nínxol costa entre 1.000 i 1.200 euros, mentre que un espai al columbari, el lloc on reposen les cendres dels difunts que opten per la incineració, té un cost de 300 euros.

La majoria d'incineracions que es realitzen a Andorra són per a persones estrangeres, ja que d'aquesta manera el trasllat de les restes al país d'origen és més fàcil. «Solen ser francesos, alemanys i també anglesos», va explicar Esperança, que va afegir que ara, però, «cada cop són més portuguesos els que s'incineren».

En canvi, «la majoria dels difunts andorrans no s'incineren», a diferència de les persones de nacionalitat estrangera, «els andorrans ja solen tenir aquí reservat, més o menys, el nínxol», va explicar la representant de Pompes Fúnebres Andorranes.

Amb menys diners a la butxaca, les famílies cada vegada més tenen en compte el que pot costar un enterrament, «amb la crisi la gent no mira qualitat, mira preus». Precisament un dels canvis més significatius que han patit els cementiris en els darrers temps són l'aparició dels columbaris. Lluís Gómez, un dels empleats dels cementiris de la capital, va explicar a l'ANA que «aquest ritu ha augmentat bastant en els últims anys i augmentarà més». Els motius per a Gómez d'aquest creixement van més enllà del tema econòmic, ja que creu que «la gent és cada cop més conscient que la incineració és un mètode més higiènic i que requereix de menys espai».

Els cementiris per Tot Sants

Ahir al matí els cementiris andorrans van registrar poca afluència de persones, tot i ser el dia de Tots Sants, diada en la que tradicionalment es recorden els difunts.

Els motius són diversos: perquè la tradició es va perdent entre les generacions més joves, perquè n'hi ha que opten per portar les flors uns dies abans, perquè molta gent va marxar del país aprofitant el pont, o per la pluja que va fer acte de presència a mig matí.

Any rere any, les persones que porten flors i recordatoris als difunts pel dia de Tots Sants es van reduint. Així ho va explicar Gómez, que ha vist com cada cop són menys els visitants, no només per Tots Sants sinó també durant la resta de l'any. Gómez va assegurar que «abans venia més gent i portaven moltes més flors», i mica en mica ha anat disminuint el nombre de persones. Actualment, la reducció no arriba a la meitat, però la baixada és considerable. De fet, també va indicar que al llarg del matí d'ahir «he vist menys visitants que l'any passat». Gómez ho va atribuir al fet que aquest any hi ha hagut un pont de quatre dies, de totes maneres esperava que a la tarda augmentessin, «ja que moltes persones acostumen a participar en els rosaris que s'hi celebren».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT