PUBLICITAT

La Vuelta tornarà al 2012

  • L'acord entre la cúpula de la cursa i el Govern d'Andorra està en el punt àlgid i el sí és qüestió de dies
RAFA MORA / IVÁN MOURE
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Alguns ciclistes encoratjats pel públic, al pas per Caldea, es dirigeixen a la Massana en l'etapa amb final a Pal que es va disputar al setembre en la Vuelta a Espanya 2010. Foto: ORIOL LLAURADÓ

Dos anys després, la Vuelta a Espanya tornarà a Andorra. Les negociacions entre el Govern del Principat i la cúpula de la cursa ciclista del país veí del sud estan en el seu punt àlgid perquè vingui en l'edició del 2012, tot i que queden petits detalls per polir perquè es faci oficial.

Segons fonts consultades ahir per aquest rotatiu el sí és immediat. El mateix president de la Vuelta, Javier Guillén, no es va voler mullar sobre aquesta opció i va donar una resposta més aviat protocolària, tot i que va deixar caure que així serà: «Ni confirmo ni desmenteixo res. Recolzo tot el que digui el Govern d'Andorra però jo no diré cap detall. El que sí que és cert és que el Principat és un aliat de la Vuelta i no va passar per allà al 2011 així que de cara a l'any que ve... Extregui les seves conclusions».

Un detall que no passa desapercebut és que la setmana passada van venir alguns membres de l'equip tècnic que dirigeix Abraham Olano per estudiar les diferents opcions. Guillén, en la seva línia, no va aportar gaire informació per precaució, però tampoc no va negar que la idea és oferir un pas pel Principat innovador respecte als anys anteriors: «Al gener es farà tot oficial en la presentació, per tant no puc avançar res del recorregut però és possible que sigui diferent a anys anteriors».

NOUS PUNTS DE PASSADA / Això vol dir que la Vuelta està estudiant modificar la ruta típica. Cada any que ve és més o menys similar, amb final en terreny de Vallnord i el típic pas per la frontera del Riu Runer i Andorra la Vella. Aquesta vegada la direcció tècnica de la Vuelta vol fer una revolució i dissenyar un traçat més espectacular. Hi hauran diverses etapes noves i Andorra serà una de les afectades amb tota seguretat. O almenys la proposta que s'ha fet i per la qual l'acord perquè vingui encara no s'hagi produït és en gran part el culpable de que les negociacions siguin més lentes que de costum. Andorra té uns quants ports de muntanya que també poden aportar emoció i el que està clar és que guanyarà més protagonisme.

ESTUDI AL DETALL DE LES OPCIONS / La Vuelta s'ha volcat molt en estudiar les possibilitats que ofereix un terreny de muntanya com és el nostre país. El desig per part d'Andorra Turisme és aconseguir tenir una etapa mítica, com ho és l'Angliru. Arinsal i Pal, per exemple, no són ports gaire exigents per a un corredor professional i per això s'estan mirant alternatives. Els únics bucles amb atractiu amb unió que hi han són el Coll d'Ordino, el Coll de la Comella i la Rabassa. La resta no tenen connexió o acaben en pistes forestals i tan sols podrien servir com a final d'etapa. O això o enquitranar per unir carreteres.

¿ETAPA ÍNTEGRA? / Una altra proposta que es manega és la de fer una etapa íntegra –o gairebé– al país. Hi ha un exemple actualment: la Volta als Ports, que ronda els 100 quilòmetres però es necessitarien almenys 150 perquè sigui una etapa a l'alçada de la Vuelta. A més això suposaria un problema a nivell de trànsit durant gairebé tot el dia si s'eccedeix en el pas pels vials principals.

Cal recordar que la darrera vegada que la Vuelta va arribar a Andorra, al setembre del 2010, va tenir final d'etapa a Pal amb Igor Antón com a guanyador i inici de la següent a Andorra la Vella.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT