PUBLICITAT

La predisposició de Cavaco Silva reobre l'esperança dels portuguesos

  • Dels tres mandataris amb els que es va entrevistar Martí, és el que va mostrar més empatia amb la problemàtica
C. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Martí conversa amb Da Silva, Bragança i Carvalho durant la reunió mantinguda, ahir. Foto: ÀLEX LARA

Tot just arribat del Paraguai, el cap de Govern va reunir-se ahir a primera hora de la tarda amb representants de la Plataforma contra el tancament del consolat portuguès. El motiu era informar-los del contingut de les entrevistes mantingudes amb el president de Portugal, Aníbal Cavaco Silva, el primer ministre, Pedro Passos Coelho, i el ministre d'Afers Exteriors portuguesos, Paulo Portas. El més positiu d'aquestes trobades diplomàtiques, segons van manifestar els integrants de la Plataforma, és la bona predisposició mostrada per Cavaco Silva i la reiteració de l'afinitat mantinguda amb la comunitat portuguesa a Andorra. De fet, Martí va informar que dels tres mandataris, és el que més empatia va mostrar amb la problemàtica.

Aquesta postura del president de la República portuguesa representa «un alè d'optimisme» i una mica més «d'esperança», va assegurar la presidenta dels empresaris portuguesos, Patrícia Bragança. La també advocada va assistir a la reunió mantinguda al despatx del cap de Govern juntament amb el conseller de les Comunitats Portugueses a Andorra, José Manuel Da Silva, i l'anterior conseller, José Luis Carvalho. Bragança va reconèixer que els tres mandataris (Cavaco Silva, Passos Coelho i Portas) tenen «la ploma» respecte a la decisió de tancar o no tancar la representació diplomàtica a Andorra, però la influència del primer ha de ser la que remeti a les intencions del Govern portuguès, confia la Plataforma.

El procés és el següent, va explicar Bragança: Portas és qui ha de proposar en el seu informe dins del pressupost de l'any vinent el possible tancament del consolat i l'ambaixada a Andorra per l'any vinent. L'informe ha de ser avaluat per Passos Coelho com a primer ministre. És ell qui ha de prendre la decisió, però dependrà també de la influència i postura mostrada per Cavaco Silva. El president ja va mostrar l'acostament amb la comunitat portuguesa al Principat, de 13.000 persones, durant la visita del març de l'any passat.

UN MES PER CONÈIXER LA DECISIÓ / El projecte de pressupost del 2012 a Portugal, marcat pel rigor i la contenció, va ser presentat per ser debatut al Parlament el passat 25 d'octubre. El vot definitiu està previst per d'aquí a un mes i la coalició de grups de dretes que actualment està al poder disposa d'una còmoda majoria a la Cambra, fet que motiva que es mostrin segurs de tirar endavant aquest pressupost.

La Plataforma és conscient que del debat d'aquests comptes en depèn la decisió final de tancar o no el consolat. De moment, el que va voler deixar clar ahir Martí és que no hi ha cap postura ferma presa.

Les entrevistes mantingudes per Martí durant el cap de setmana al Paraguai, en el marc de la cimera Cimera Iberoamericana, són les darreres que mantindrà amb mandataris portuguesos per tractar la problemàtica. No obstant, el ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, manté contactes amb la representació consular d'Andorra a Lisboa per seguir tractant la situació i intentar influir en la decisió del Govern lusità. La Plataforma és conscient que mantenir l'ambaixada és complicat, però segueixen reivindicant el manteniment de l'actual consolat. «Retirar aquest servei representaria un greuge molt gran per tots els portuguesos que vivim a Andorra», va recordar Bragança. L'única via per fer tràmits seria el desplaçament en vehicle fins a Barcelona.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT