PUBLICITAT

El SIPA critica que només «s'apel·li al patriotisme» del funcionariat

  • L'organització entén «necessàries» les retallades, però considera que no tothom paga la crisi com ells
ÈLIA ORTS GARRI
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Vilariño i Obiols expliquen la posició del SIPA envers les retallades salarials en una entrevista a les instal·lacions de EL PERIÒDIC. Foto: TONY LARA

«Les retallades les entenem com a necessàries, perquè som treballadors», assegura el Sindicat de Policia (SIPA), i com passa al sector privat, els treballadors són els primers interessats en què l'empresa vagi bé «per mantenir la feina». Però tot i assegurar entendre com a necessàries les mesures anunciades pel cap de Govern, Toni Martí, per reduir la despesa de l'Estat i intentar l'equilibri pressupostari, el SIPA està «en contra, evidentment, de les retallades», en jutjar que «no hi ha equitat», va exposar el president de l'organització, Cerni Obiols. D'aquesta manera, els representants del sindicat policial van posar damunt la taula el fet que «s'apel·li al patriotisme» només del funcionariat i en canvi no es faci el mateix a les grans fortunes del país.

L'organització sindical va criticar, doncs, i a tall d'exemple, que per l'emissió de lletres del tresor el Govern haurà de pagar uns 4,5 milions d'euros d'interessos al cap d'un any i mig, mentre que per les retallades dels salaris més alts de l'administració pública se'n estalviaran al voltant de tres –als que s'ha de sumar altres tres corresponents a la congelació de triennis i gestió d'acompliment (GAdA). S'entén que els que podran invertir en deute públic és qui té diners, i aquests «treuen un benefici d'aquesta crisi». Per contra, al funcionari se li demana de retallar el salari. El vicepresident del SIPA, Cristian Vilariño, va qualificar la mesura de «populista», anunciada «per callar boques».

Des del sindicat entenen que la crisi no la paguen només els funcionaris i que els treballadors del sector privat també la pateixen, però Obiols dubta que «tothom l'estigui pagant». Així, des del SIPA s'apunta que «tothom ha de cooperar, però en la seva justa mesura, com diu la Constitució». D'aquesta manera, l'entitat deixa entendre que un acte de patriotisme seria que els més adinerats prestessin els diners a interès zero. A més, el SIPA afegeix que el funcionariat «és gairebé el més patriòtic del país, perquè la majoria som del país».

Però aquest no és l'únic motiu pel qual el SIPA va abandonar d'inici les negociacions amb el ministre de la Funció Pública, Jordi Cinca, per les retallades salarials. El col·lectiu «ha perdut la confiança» en aquest ministre. El SIPA apunta que «cada vegada que ens ha vingut a veure ens ha mentit», o si més no, «no ha dit el que realment tenien en ment de fer». Així, els responsables de l'organització sindical recorden que tant en precampanya com en campanya, així com en entrevistes posteriors, Cinca, sense descartar les retallades salarials, assegurava que abans d'aquesta s'emprendrien altres mesures per mirar de sanejar les arques de l'Estat. Però a l'hora de la veritat, el primer s'ha anunciat han estat les retallades.

A la vegada, el SIPA apunta la possibilitat que el Govern hagi obeït a pressions externes. I si és així, «vol dir que tenen poca capacitat de lideratge». Els sindicalistes de la policia entenen que la pèrdua de confiança amb el ministre, sigui per a o per b, és un sentiment de la majoria del funcionariat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT